Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

Medewerkerstevredenheid

Medewerkers zijn voor een organisatie een groot en waardevol goed. Belangrijk dus om als werkgever vinger aan de pols te houden hoe het met de medewerker gaat en hoe zij hun werk en werkomgeving ervaren. Als de medewerkerstevredenheid laag is loop je immers als werkgever veel risico. Deze medewerkers zullen eerder uitvallen door ziekte of de organisatie verlaten. Een grote kostenpost voor de organisatie. En klagende medewerkers zorgen doorgaans niet voor de energie die nodig is om de doelen van de organisatie te realiseren. Het verhogen van de medewerkerstevredenheid is dan ook om meerdere redenen een belangrijk punt op iedere HR-agenda  

 

 

 

 

Wat is medewerkerstevredenheid ?

De medewerkerstevredenheid, of ook wel werknemerstevredenheid genoemd, geeft aan in welke mate men positief is over het werk en de werkomgeving. Onze kijk op wat er nodig is voor een goede medewerkerstevredenheid is door de jaren heen wel veranderd. Was het vroeger vooral belangrijk dat een werkgever voldeed aan de eerste behoeftes, zoals veilig je werk kunnen doen en op tijd uitbetalen, tegenwoordig worden er meer eisen gesteld. Medewerkers hechten waarde aan leuke collega’s, uitdagend werk en een eerlijke beloning. 

Verschil medewerkerstevredenheid en medewerkersbetrokkenheid 

De begrippen medewerkerstevredenheid en medewerkersbetrokkenheid worden steeds vaker door elkaar gebruikt. Het is in ieder geval goed om hierbij in gedachten te houden dat je als organisatie eerst de basis op orde wilt hebben, met een goede medewerkerstevredenheid. Vanuit hier kan je bouwen aan de medewerkersbetrokkenheid. Wat is nu het verschil tussen beide begrippen? 

De tevreden medewerker is content met zijn werkomgeving. Hij heeft bereikt wat hij wil bereiken en hoeft weinig moeite te doen om deze positie te behouden. Werk wordt routinematig aangepakt. Hit is een hele comfortabele positie. Vanuit deze positie is het voor medewerkers mogelijk om te groeien en te ontwikkelen. Wanneer dit proces in gang wordt gezet verhoog je de medewerkersbetrokkenheid.  

Een betrokken medewerker ziet kansen en mogelijkheden om verder te groeien. Hij heeft een doel in het vizier en weet waarom hij daarheen wil. Hij werkt graag voor een organisatie die dit doel en de benodigde ontwikkeling faciliteert. Hij heeft plezier in wat hij doet en krijgt hier ook energie van. Iets wat niet alleen heel fijn is voor de medewerker in kwestie, maar waar je ook als organisatie zelf veel baadt bij hebt. Onderzoek laat dan ook zien dat de goed presterende bedrijven hoog scoren in medewerkersbetrokkenheid. 

 

medewerkerstevredenheid meten

Voordelen van tevreden medewerkers 

Tevreden medewerkers zijn dus van groot belang voor het bedrijfsresultaat van elke organisatie. Het betekent een hogere productiviteit, minder verloop en minder (ziekte)verzuim. Een hoge medewerkerstevredenheid geeft energie aan de organisatie om de organisatiedoelen op een gezonde en prettige manier te realiseren. 

Medewerkerstevredenheid meten 

Hoe beleven jouw medewerkers hun werk en hun werkomgeving? Hoe tevreden zijn zij? En wat maakt dat ze wel of niet tevreden zijn? Dit zijn interessante vragen waar iedere werkgever graag antwoord op wil hebben. Om dit inzicht te krijgen is het belangrijk om de medewerkerstevredenheid te meten via een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Vanuit het onderzoek naar de werknemerstevredenheid krijg je grip op wat je als werkgever kunt doen om deze te verbeteren. En dat niet alleen, je geeft medewerkers ook het gevoel dat je het belangrijk vindt om een goede werkomgeving voor ze te scheppen. Dit alleen is al een uiting van de waardering van de werkgever voor zijn werknemers. 

Hoe medewerkerstevredenheid verhogen ?

De medewerkerstevredenheid meten is de eerste stap. Om de medewerkerstevredenheid te verhogen is ook actie nodig. De inzichten die het onderzoek opleveren moeten vertaald worden naar ontwikkelpunten voor een team of de organisatie. Ook hier kan je veel impact maken door medewerkers mee te laten denken over de gewenste oplossingen. Door medewerkers actief hierin te betrekken laat je als werkgever blijken dat je hun mening en input belangrijk vindt en ze respecteert voor de rol die ze binnen de organisatie vervullen. Maar hoe pak je dat aan? 

 

Toedeloe taboe!

Maak werkbeleving bespreekbaar

en kom samen tot de oplossing

 

 

 

 

 

Maak kennis met Everybody Frank 

Everybody Frank biedt de mogelijkheid om de medewerkerstevredenheid te meten én op laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Everybody Frank stelt vragen over de werkbeleving via een app, om op deze manier wekelijks en laagdrempelig onderzoek te doen naar de medewerkerstevredenheid. Geen lange vragenlijsten die slechts een moment opname zijn, maar continue inzicht in wat er nu leeft en speelt. Via het real-time management dashboard kunnen managers vervolgens direct in gesprek met medewerkers om de resultaten te bespreken en zo samen te beslissen welke acties nodig zijn om de werkomgeving te optimaliseren. Op deze manier bouw je met elkaar aan een organisatie waar medewerkers zich graag aan willen verbinden. 

Meer werkgeluk leidt tot

%
minder burn-outs
%
minder ziekteverzuim
%
minder stress

Wil jij weten wat de mogelijkheden van Frank zijn voor jouw organisatie?

Dit kun je verwachten van de demo

Sparren over hoe jij Frank kan inzitten in jouw organisatie

Uitleg over de belangrijkste features 

Inzicht in de prijs en implementatie gebaseerd op jouw behoefte

Demo aanvragen

Ontdek vrijblijvend hoe Frank jouw organisatie kan helpen groeien.

  Vertrouwd door

  Ormit
  starshl
  Incluzio
  tkb
  zorgenzekerheid
  gom