Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)

Het meten van de tevredenheid van werknemers kan op verschillende manieren. Eenmalig met (online) vragenlijst of continue met behulp van een app . Ben jij op zoek naar een nieuwe stijl medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) bekijk dan hoe Frank het doet. Ben je opzoek naar algemene informatie over een medewerkerstevredenheidsonderzoek? Lees dan verder.

Wat is een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Zeker het afgelopen jaar hoor je het steeds vaker voorbij komen: een medewerkerstevredenheidsonderzoek (vaak afgekort als MTO). Maar wat is dit eigenlijk? Een medewerkerstevredenheidsonderzoek is een hulpmiddel dat door organisaties wordt ingezet om de werkbeleving en tevredenheid van werknemers te achterhalen. Met de informatie die je met een MTO verzamelt kun je gericht verbeteringen aanbrengen aan de organisatie.

Sinds de corona crisis werken veel mensen thuis. Des te belangrijker het is om een vinger aan de pols te houden bij medewerkers. Zijn ze nog tevreden? Wat zou er eventueel beter kunnen?

Het is belangrijk dat jouw medewerkerstevredenheidsonderzoek geen momentopname is. Daarom hebben wij een nieuwe stijl medewerkerstevredenheidsonderzoek opgezet. Door wekelijks 3 vragen te stellen meten we continu en realtime de werkbeleving bij werknemers.

Waarom een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)?

Binnen een organisatie zijn medewerkers het allerbelangrijkste. Medewerkers maken het verschil. Daarom is het belangrijk om medewerkers op de eerste plaats te zetten en goed naar ze te luisteren. Andere organisaties zitten met smart te wachten op goede medewerkers, houd daarom rekening met de wensen en behoefte van je medewerkers en zorg ervoor dat ze niet gekaapt worden. Luisteren naar je medewerkers doe je onder andere door een medewerkerstevredenheidsonderzoek.

Bij het opzetten van een medewerkerstevredenheidsonderzoek is het belangrijk dat je goed nadenkt over de vragen die je stelt. Later op deze pagina wordt een voorbeeld vragenlijst gegeven. Op deze pagina vind je meer informatie over waarom een medewerkerstevredenheidsonderzoek niet kan missen binnen jouw organisatie.

MTO voorbeeld vragenlijst

Het bedenken van vragen voor een medewerkerstevredenheidsonderzoek kan best lastig zijn. Wij helpen je hier graag mee en hebben een voorbeeld vragenlijst opgezet. Als organisatie bepaal je welke onderwerpen belangrijk voor jullie organisatie zijn, en op deze onderwerpen wordt het onderzoek gefocust. Bij Everybody Frank onderscheiden we 20 factoren (ook wel key drivers).

Deze key drivers zijn:

  1. Betekenisvol werk
  2. Organisatie trots
  3. Persoonlijke ontwikkeling
  4. Samenwerken
  5. Leidinggevende
  6. Organisatie doel
  7. Autonomie
  8. Samenwerken
  9. Stem
  10. Bevlogenheid
  11. Verbondenheid
  12. Vakbekwaamheid
  13. Werkdruk
  14. Ongewenst gedrag
  15. Mentale inspanning
  16. Werk-prive balans
  17. Baanonzekerheid
  18. Emotionele belasting
  19. Fysieke belasting
  20. Veilig werken

Op deze pagina staat meer informatie over de definitie van deze key drivers. Ook lees je hier tips over hoe je vanuit deze thema's een vragenlijst opstelt.

Wat zijn de voordelen van een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

We kunnen 3 verschillende voordelen onderscheiden:

  1. Financiële voordelen voor de organisatie
  2. Organisatie effectief verbeteren
  3. Retentie

Financiële voordelen die een organisatie kan behalen met een MTO

Om grip te krijgen op de werkbeleving van medewerkers moet je weten wat er speelt. Hier kom je alleen achter door een MTO te doen. Het meest gebruikte onderzoek is een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Hierdoor krijg je inzicht in de behoeften en frustraties van werknemers en wanneer zij werkdruk ervaren. Hier kun je dan tijdig op inspelen en proberen de werkdruk gaan verlagen. Op de pagina "werkdruk verlagen in 4 stappen" lees je hier meer over.

Het verbeteren van werkgeluk en tevredenheid is niet alleen goed voor werknemers, maar ook voor de organisatie. Gelukkige werknemers leidt tot:

  • 21% meer winst
  • 67% minder ziekteverzuim
  • 34% minder stress

Organisatie effectief verbeteren

Door het doen van medewerkerstevredenheidsonderzoek verzamel je veel data. Met behulp van HR-Analytics kun je die data inzetten om het gedrag van medewerkers beter te kunnen beschrijven, verklaren en voorspellen.

Lees hier meer over HR-Analytics.

Retentie

Uitstroom is niet leuk. Een te hoge uitstoom al helemaal niet. Uit onderzoek blijkt dat de uitstroom van zorgpersoneel in de eerste twee jaar 43% is. De grootste reden hiervoor is dat er niet naar ze geluisterd wordt. Door medewerkerstevredenheidsonderzoek te doen verlaag je de uitstroom van personeel.

Wat doe je met de resultaten van een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Je hebt medewerkerstevredenheidsonderzoek gedaan, en nu? Wat doe je met de resultaten van het MTO? Er is één ding kwalijker dan geen medewerkerstevredenheidsonderzoek doen; dat is wel een MTO doen, maar niets met de resultaten doen.

Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen:

Stap 1: Analyseren en structureren van de data

Analyseer en structureer de data op een overzichtelijke manier. Wanneer je gebruik maakt van een tool als Everybody Frank wordt dit voor je gedaan.

Stap 2: Geef betrokken partijen inzicht

Communiceer open met de medewerkers over de resultaten van het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Geef niet alleen HR, maar ook teammanagers inzicht in de resultaten van het MTO. Het verbeteren van de werkbeleving vraagt een multidisciplinaire aanpak.

Stap 3: Ga het gesprek aan

Na het geven van inzicht ga je met betrokken partijen het gesprek aan. Zorgt dat dit geen monoloog wordt en geef medewerkers de ruimte om hun kijk op zaken kenbaar te maken. Hogere betrokkenheid verhoogt ook de tevredenheid.

Stap 4: Formulier actiepunten en voer deze uit

Na aanleiding van het medewerkerstevredenheidsonderzoek en de gevoerde gesprekken formulier je als organisatie actiepunten, op organisatorisch en persoonlijk niveau. Betrek wederom de medewerkers hierbij en voer de actiepunten uit.

Stap 5: One thing at a time

Probeer niet alle actiepunten tegelijk aan te pakken, maar doe dit stap voor stap. Dit zorgt ervoor dat je het overzicht behoudt en dat het behapbaar blijft.

Stap 6: Eat, sleep, medewerkerstevredenheidsonderzoek, repeat

Medewerkerstevredenheidsonderzoek houdt niet op na een bepaalde tijd. Heb is belangrijk om continue te blijven meten. De tool van Everybody Frank meet continue en realtime tevredenheid van medewerkers.

Is een medewerkerstevredenheidsonderzoek wettelijk verplicht?

Het is heel begrijpelijk dat jij je af kunt vagen of een medewerkerstevredenheidsonderzoek wettelijk verplicht is of niet. Wees gerust, nergens in een wet staat beschreven dat een MTO wettelijk verplicht is. Als werkgever ben je wel verplicht om actief beleid te voeren ter voorkomen of beperken van werkdruk en werkstress. Meer hierover en over MTO en de AVG lees je op deze pagina.

Maak kennis met de nieuwe stijl medewerkerstevredenheidsonderzoek

Bij het ouderwetse MTO wordt er een of twee keer per jaar een vragenlijst verspreid. Het kan beter. Het moet beter. Door continue en realtime medewerkerstevredenheid te meten verbeter je de werkbeleving bij werknemers. Met Frank reflecteren medewerkers wekelijks op hun werkgeluk en krijgt de organisatie realtime inzicht.

  • Wekelijks 3 vragen over werkbeleving via een app
  • Continu  meten versus momentopname
  • Meer betrouwbaarheid en gevalideerd dan reguliere onderzoeken

Eén HR analytics platform voor alle medewerkersonderzoeken

Everybody Frank is een platform voor het beheren van Werk-Welzijn. Ons platform biedt de mogelijkheid om tot data gedreven HR-beleid te komen. Dat klinkt misschien onpersoonlijk maar onze app heeft in 2023 al meer dan 25.000 blije medewerkers opgeleverd. Logisch dus dat steeds meer organisaties voor Everybody Frank kiezen.

Onderzoek de werkbeleving

De basis van het Frank medewerkersonderzoek

Gebaseerd op het job Demands-Resources model

Continu onderzoek geeft extra analyse mogelijkheden

Keuze uit meer dan 20 werkbelevingsfactoren

Onderzoek de vitaliteit

Uitbreiding op het medewerkersonderzoek

Online VitaliteitsScan

Individuele gezondheidscontrole op locatie

Toegang tot interventieplatform vitaliteit

Onderzoek het functioneren

Uitbreiding op het medewerkersonderzoek

Laagdrempelig feedback vragen

Keuze uit meer dan 25 competenties (enterprise)

Input voor functioneringsgesprek

Zorg en zekerheid MTO klant Everybody Frank
Incluzio MTO klant Everybody Frank
Boer en Croon klant medewerkerstevredenheidsonderzoek Everybody Frank
Intratuin klant medewerkersonderzoek Everybody Frank
Ministerie van Buitenlandse zaken klant everybody Frank
Gom Schoonmaken klant medewerkerstevredenheidsonderzoek everybody Frank

De cijfers van Everybody Frank

Klanten
Gebruikers
%
actieve wekelijkse gebruikers
/10
rapportcijfer van gebruikers