Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Meet de tevredenheid van werknemers op een innovatieve en duurzame manier. Maak kennis met de nieuwe stijl medewerkerstevredenheidsonderzoek.

Wat is een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Zeker het afgelopen jaar hoor je het steeds vaker voorbij komen: een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Maar wat is dit eigenlijk? Een medewerkerstevredenheidsonderzoek is een hulpmiddel dat door organisaties wordt ingezet om de werkbeleving en tevredenheid van werknemers te achterhalen. Met de informatie die je met dit onderzoek verzamelt kun je gericht verbeteringen aanbrengen aan de organisatie.

Sinds de corona crisis werken veel mensen thuis. Des te belangrijker het is om een vinger aan de pols te houden bij medewerkers. Zijn ze nog tevreden? Wat zou er eventueel beter kunnen?

Het is belangrijk dat jouw medewerkerstevredenheidsonderzoek geen momentopname is. Daarom hebben wij een nieuwe stijl medewerkerstevredenheidsonderzoek opgezet. Door wekelijks 3 vragen te stellen meten we continu en realtime de werkbeleving bij werknemers.

Benieuwd naar het nieuwe medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Waarom een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Binnen een organisatie zijn medewerkers het allerbelangrijkste. Medewerkers maken het verschil. Daarom is het belangrijk om medewerkers op de eerste plaats te zetten en goed naar ze te luisteren. Andere organisaties zitten met smart te wachten op goede medewerkers, houd daarom rekening met de wensen en behoefte van je medewerkers en zorg ervoor dat ze niet gekaapt worden. Luisteren naar je medewerkers doe je onder andere door een medewerkerstevredenheidsonderzoek.

Bij het opzetten van een medewerkerstevredenheidsonderzoek is het belangrijk dat je goed nadenkt over de vragen die je stelt. Later op deze pagina wordt een voorbeeld vragenlijst gegeven. Op deze pagina vind je meer informatie over waarom een medewerkerstevredenheidsonderzoek niet kan missen binnen jouw organisatie.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek voorbeeld vragenlijst

Het bedenken van vragen voor een medewerkerstevredenheidsonderzoek kan best lastig zijn. Wij helpen je hier graag mee en hebben een voorbeeld vragenlijst opgezet. Als organisatie bepaal je welke onderwerpen belangrijk voor jullie organisatie zijn, en op deze onderwerpen wordt het onderzoek gefocust. Bij Everybody FRANK onderscheiden we 14 thema's (ook wel key drivers).

Deze key drivers zijn:

 1. Ontwikkelcyclus
 2. Betekenisvol werk
 3. Organisatie trots
 4. Duurzame inzetbaarheid
 5. Persoonlijke ontwikkeling
 6. Communicatie
 7. Directie
 8. Arbeidsvoorwaarden
 9. Autonomie
 10. Collegialiteit
 11. Leidinggevende
 12. Sociaal veilig werken
 13. Kwaliteitsbeleid
 14. Werkdruk

Op deze pagina staat meer informatie over de definitie van deze key drivers. Ook lees je hier tips over hoe je vanuit deze thema's een vragenlijst opstelt.

soorten medewerkerstevredenheidsonderzoek

Wat zijn de voordelen van een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

We kunnen 3 verschillende voordelen onderscheiden:

 1. Financiële voordelen voor de organisatie
 2. Organisatie effectief verbeteren
 3. Retentie

Financiële voordelen voor de organisatie

Om grip te krijgen op de werkbeleving van medewerkers moet je weten wat er speelt. Hier kom je alleen achter door onderzoek te doen. Het meest gebruikte onderzoek is een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Hierdoor krijg je inzicht in de behoeften en frustraties van werknemers en kun je hier tijdig op inspelen.

Het verbeteren van werkgeluk en tevredenheid is niet alleen goed voor werknemers, maar ook voor de organisatie. Gelukkige werknemers leidt tot:

 • 21% meer winst
 • 67% minder ziekteverzuim
 • 34% minder stress

Organisatie effectief verbeteren

Door het doen van medewerkerstevredenheidsonderzoek verzamel je veel data. Met behulp van HR-Analytics kun je die date inzetten om het gedrag van medewerkers beter te kunnen beschrijven, verklaren en voorspellen.

Lees hier meer over HR-Analytics.

Retentie

Uitstroom is niet leuk. Een te hoge uitstoom al helemaal niet. Uit onderzoek blijkt dat de uitstroom van zorgpersoneel in de eerste twee jaar 43% is. De grootste reden hiervoor is dat er niet naar ze geluisterd wordt. Door medewerkerstevredenheidsonderzoek te doen verlaag je de uitstroom van personeel.

Wat doe je met de resultaten van een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Je hebt medewerkerstevredenheidsonderzoek gedaan, en nu? Wat doe je met de resultaten van dit onderzoek? Er is één ding kwalijker dan geen medewerkerstevredenheidsonderzoek doen; dat is wel onderzoek doen, maar niets met de resultaten doen.

Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen:

Stap 1: Analyseren en structureren van de data

Analyseer en structureer de data op een overzichtelijke manier. Wanneer je gebruik maakt van een tool als Everybody FRANK wordt dit voor je gedaan.

Stap 2: Geef betrokken partijen inzicht

Communiceer open met de medewerkers over de resultaten van het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Geef niet alleen HR, maar ook teammanagers inzicht in de resultaten. Het verbeteren van de werkbeleving vraagt een multidisciplinaire aanpak.

Stap 3: Ga het gesprek aan

Na het geven van inzicht ga je met betrokken partijen het gesprek aan. Zorgt dat dit geen monoloog wordt en geef medewerkers de ruimte om hun kijk op zaken kenbaar te maken. Hogere betrokkenheid verhoogt ook de tevredenheid.

Stap 4: Formulier actiepunten en voer deze uit

Na aanleiding van het medewerkerstevredenheidsonderzoek en de gevoerde gesprekken formulier je als organisatie actiepunten, op organisatorisch en persoonlijk niveau. Betrek wederom de medewerkers hierbij en voer de actiepunten uit.

Stap 5: One thing at a time

Probeer niet alle actiepunten tegelijk aan te pakken, maar doe dit stap voor stap. Dit zorgt ervoor dat je het overzicht behoudt en dat het behapbaar blijft.

Stap 6: Eat, sleep, medewerkerstevredenheidsonderzoek, repeat

Medewerkerstevredenheidsonderzoek houdt niet op na een bepaalde tijd. Heb is belangrijk om continue te blijven meten. De tool van Everybody FRANK meet continue en realtime tevredenheid van medewerkers.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Resultaten

Is een medewerkerstevredenheidsonderzoek wettelijk verplicht?

Het is heel begrijpelijk dat jij je af kunt vagen of een medewerkerstevredenheidsonderzoek wettelijk verplicht is of niet. Wees gerust, nergens in een wet staat beschreven dat een MTO wettelijk verplicht is. Als werkgever ben je wel verplicht om actief beleid te voeren ter voorkomen of beperken van werkdruk en werkstress. Meer hierover en over MTO en de AVG lees je op deze pagina.

Maak kennis met de nieuwe stijl medewerkerstevredenheidsonderzoek

Bij het ouderwetse MTO wordt er een of twee keer per jaar een vragenlijst verspreid. Het kan beter. Het moet beter. Door continue en realtime medewerkerstevredenheid te meten verbeter je de werkbeleving bij werknemers. Met FRANK reflecteren medewerkers wekelijks op hun werkgeluk en krijgt de organisatie realtime inzicht.

 • Wekelijks 3 vragen over werkbeleving via een app
 • Continu  meten versus momentopname
 • Meer betrouwbaarheid en gevalideerd dan reguliere onderzoeken

Waarom FRANK voor iedereen werkt

Medewerkers

Wekelijks reflecteren op werkgeluk, drijfveren en competenties door leuke, prikkelende vragen

Krijg nog beter inzicht met feedback en benchmarken met collega's

Intuïtief, eye-opener en laagdrempelig

Teammanagers

Weet wat er speelt op teamniveau met realtime dashboard

Gevalideerde gesprekken met 360 graden feedback rapport

Meer werkplezier, minder verzuim en hogere productiviteit

HR en directie

Uitgebreide HR analytics in ons HRControl Centre

Verklaar trends in operationele data met experience data

Inzicht in key-drivers van belangrijke thema’s als verzuim, werkdruk en vitaliteit

Meer werkgeluk leidt tot

%
minder burn-outs
%
minder ziekteverzuim
%
minder stress

Everybody FRANK
in actie zien?

Vul het formulier in voor een gratis en vrijblijvende demo afgestemd op jouw specifieke wensen.

Dit kun je verwachten van de demo:

Sparren over de uitdagingen waar jij Everybody FRANK bij wil inzetten in jouw organisatie

Uitleg van de voor jou belangrijkste features met live voorbeelden

Inzicht in de prijs en implementatie gebaseerd op jouw behoefte

Gratis demo aanvragen

Ontdek vrijblijvend hoe FRANK jouw organisatie kan helpen groeien.


  Vertrouwd door 500+ happy bedrijven

  logo5
  logo6
  logo1
  logo2
  logo33
  logo4