Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99

hoge-werkdruk-zorg

Uitstroom zorgpersoneel zeer hoog omdat er niet naar ze geluisterd wordt

De uitstroom van het zorgpersoneel is gigantisch hoog, 43% stroomt binnen 2 jaar uit. De grootste reden is dat de medewerkers het gevoel hebben dat er niet naar ze geluisterd wordt!Minister Hugo de Jonge is anderhalf jaar geleden gestart met een ambitieus project; het tekort aan zorgpersoneel naar nul terug brengen. Een onafhankelijke commissie onder leiding van Doekle Terpstra heeft onderzoek gedaan naar de eerste resultaten en daaruit blijkt dat instroom weliswaar aanzienlijk is verhoogt - 152.000 nieuwe medewerkers-, maar dat bijna de helft daarvan binnen 2 jaar teleurgesteld weer uitstroomt. De heer Terpstra maakt in een interview met dagblad Trouw de vergelijking met een vergiet, alles wat je erin gooit stroomt er net zo hard weer uit. Belangrijkste reden hiervoor noemt de heer Terpstra het slechte werkgeverschap.

Terpstra verteld verder; "Werkgevers doen nu veel te weinig om personeel vast te houden. Gebrek aan loopbaanperspectief en te weinig inhoudelijke uitdaging in het werk zijn de belangrijkste redenen dat personeel vertrekt. Veel meer dan salaris, dat pas op de zevende plaats staat."

Retentie belangrijker dan instroom

Positief is dat er veel jongeren voor een opleiding in de zorg kiezen. Alle opleiding zitten inmiddels aan de grens van wat ze aankunnen qua aantal leerlingen, aldus het rapport. Opleiden van nóg meer mensen gaat niet lukken. Vasthouden van personeel, wordt de komende jaren daardoor nog belangrijker.

Doekle Terpstra:"Het nieuwe personeel bestaat uit jonge, gemotiveerde professionals. Luister naar ze!"

Om het personeelstekort in de zorg werkelijk op te lossen, moet de uitstroom dus beperkt worden en daarvoor moet beter naar het personeel worden geluisterd. “Er is te lang vertrouwd dat het personeel toch wel gemotiveerd is. Ik proef soms nog iets van de oude sfeer van heel vroeger, van werken in de zorg als roeping voor heilige Martha’s. Dat denken moet echt weg. “Het nieuwe personeel bestaat uit millennials, jonge professionals die heel gemotiveerd zijn, maar die zich wel willen kunnen ontwikkelen in hun vak. Luister naar ze! aldus Terpstra.

Goed werkgeverschap

Volgens minister De Jonge is het beleid nu grotendeels op orde en ligt de bal nu vooral bij de werkgevers. Maar hoe kom je erachter waar jouw medewerkers behoefte aan hebben? Wat zijn de wensen en frustraties van jouw medewerkers? Een jaarlijks medewerkersonderzoek was in het verleden een veel gebruikte methode, maar is achterhaald gebleken. Het is tijdrovend om in te richten, een lage responsgraad en je haalt er data uit het verleden mee op. Dat maakt het onmogelijk om met die data je beleid te bepalen, dat is hetzelfde als via je achteruitkijkspiegel naar voren proberen te rijden!

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Wat wél werkt is doorlopend feedback krijgen van je medewerkers. Dankzij de opkomst van de mobiele telefoon kan dat tegenwoordig heel gemakkelijk. Everybody FRANK heeft hierop ingespeeld en een app ontwikkelt, hiermee reflecteren medewerkers wekelijks op hun werkgeluk en geven daarmee de organisatie direct en realtime inzicht in haar werkgeverschap. FRANK heeft een 89% respons graad en geeft je eenvoudig, realtime en continu inzicht in het werkgeluk van je werknemers. FRANK’S reflectievragen gaan over verschillende thema’s (autonomie, persoonlijke ontwikkeling, rolduidelijkheid, organisatietrots etc.), de vragen worden at random aan de werknemers gesteld, waardoor een organisatie direct inzicht krijgt over alle thema’s. De beste beslissingen zijn gebaseerd op een combinatie van objectieve data en de menselijke interpretatie ervan. Het management dashboard geeft realtime inzicht in de HR experience data van jouw organisatie.

Minister Hugo de Jonge in het NOS journaal:"Dit is de tijd voor goed werkgeverschap, je kunt het je in deze krappe arbeidsmarkt niet veroorloven om een slechte werkgever te zijn. En dus moeten we aan de bak!"

Wil jij ook aan de bak? Bel dan nu FRANK en ontdek waar jouw medewerkers gelukkig van worden. 020- 823 31 99.