Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

Aan de slag met de teamrollen

De teamrollenscan in de FRANK app geeft je inzicht in je eigen teamrol en laat je jouw toegevoegde waarde binnen een team inzien. Daarnaast is het ook heel interessant om te weten wat de voorkeursrollen zijn van je collega’s met die kennis kan het team efficiënter en prettiger samenwerken.

 

werken_bij_frank

3 verschillende rollen

Medewerkers vervullen 3 verschillende rollen binnen een organisatie. Namelijk;

  • Een functionele rol (administratief medewerker, helpdeskmedewerker, marketingmedewerker)
  • Een organisatorische rol (directeur, leidinggevende, medewerker)
  • Een persoonlijkheidsrol (gedrag en persoonlijkheid) Dit zijn je teamrollen.

Verschillende mensen hebben in dezelfde situatie ander gedrag en andere behoeften. In de basis heb je alle teamrollen in je, maar van nature heb je 2 à 3 voorkeursrollen die bij je persoonlijkheid passen, daar ben je goed in, daar krijg je energie van. Je hebt ook 2 à 3 te vermijden rollen, die kosten je energie, die passen niet bij je. Dan heb je ook nog 2 à 3 secundaire rollen, die passen een beetje bij je.

Werken vanuit je voorkeursrol maakt je succesvoller en je werk leuker.

In gesprek over het teamprofiel

Vul de overzichtskaart in door de namen van de teamleden achter hun voorkeursrol te schrijven. Deze overzichtskaart maakt de verdeling van rollen en daarmee het teamprofiel zichtbaar. Welke rollen zijn veel aanwezig en welke rollen minder? Welke rollen zijn over- of ondervertegenwoordigd?

Is een rol te weinig aanwezig dan moet je als team kijken hoe je dat kan ondervangen. Dat kan door te kijken wie deze rol als tweede rol in zich heeft, geef deze persoon dan meer de ruimte deze rol op te pakken. Of haal de rol van buiten naar binnen. Bijvoorbeeld wanneer er te weinig vernieuwing of innovatiekracht vanuit het team komt, nodig dan eens een Plant of een brononderzoeker uit om met jullie mee te denken.

Bespreek vervolgens de vragen in het management dashboard.

 

teamrollen belbin (1)

Download hier een printversie en vul deze in met je team.

teamrollen overzichtskaart

Interactie tussen teamrollen

Teamrollen zijn complementair en kunnen elkaar aanvullen. Wanneer teamleden zich niet bewust zijn van de verschillende rollen dan gaan ze elkaar bevechten of vluchten in plaats van aanvullen. Bewustwording van ogenschijnlijke tegenstellingen laten je inzien dat je kan leren van mensen die anders zijn, dat maakt het werk alleen maar leuker.

Tegenstellingen van de verschillende rollen

Snelheid vs Vertragen

Vormer wil snelheid, grote stappen en beslissen versus De zorgdrager wil vertragen en inzoomen op details.

Orde vs Wanorde:

De zorgdrager houdt van rust en regelmaat en de brondonderzoeker wil drukte en chaos, interactie.

Relatiegericht vs Taakgericht

De groepswerker wil persoonlijk contact en gaat voor de relatie de Bedrijfsman houdt niet van dat softe gedoe en die wil aan de slag

Subtiel vs Direct

De groepswerker gaat voor diplomatie, die vindt de relatie belangrijker en is daarin wat subtieler. De vormer gedijt bij directheid en schroomt er niet voor om op tenen te trappen als dat de boel flink in beweging zet.

Einddoel voor ogen vs de route er naar toe

De plant houdt van filosoferen en nieuwe ideeën creëren en bedenken en de vormer heeft 1 doel en daar gaat hij op af.

Gevoel vs Feiten

De monitor en specialist gaan voor de feiten en zijn afstandelijk, De groepswerker gaat voor persoonlijk contact en wil graag de mening van mensen.

Succesvolle teams

Succes van teams is te voorspellen op basis van de teamrollen. Diversiteit loont. Verschillende talenten zijn nodig om goede resultaten te behalen en dingen op tijd af te maken. Dat maakt samenwerken echter wel moeilijker, want diversiteit leidt ook tot verschillende behoeftes.

Belangrijk dus om bewust te zijn van de verschillen en gebruik te maken van elkaars talenten, zodat teams van elkaar kunnen leren en groeien.

"Een goede teamleider behandelt leden van een team als acteurs op een podium. Acteurs komen op en gaan af. Niet iedereen hoeft tegelijkertijd op het podium te staan." Meredith Belbin