Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

Employer Branding

Nieuw talent dat in de rij staat om voor jouw organisatie te willen werken. Wil niet iedereen dat? Helaas is dit vandaag de dag lastig te realiseren. Met meer openstaande vacatures dan geschikte kandidaten is er een ware strijd voor talent op de arbeidsmarkt ontstaan. Lastig, maar gelukkig niet onmogelijk. Het is hiervoor wel belangrijk om jezelf als werkgever goed in de markt te zetten en als het ware te verkopen richting potentiële nieuwe medewerkers. Dit noemen we employer branding. Met behulp van een sterke employer branding kan je jouw reputatie als werkgever versterken en een positieve werknemerservaring vergroten. Hierdoor wordt het gemakkelijker om nieuw personeel te werven, maar ook om bestaand personeel te behouden.

Wat is employer branding?

Employer branding is een begrip wat steeds vaker opduikt binnen organisaties. Nu hoor ik je denken: “Wat is employer branding?” Het verwijst naar de reputatie van een organisatie als werkgever en gaat over alle activiteiten die je als werkgever onderneemt om aantrekkelijk en zichtbaar te zijn op de arbeidsmarkt. Door op een strategische manier te communiceren over hoe werknemers jou als werkgever kunnen ervaren bouw je aan een positief imago. Het doel hiervan is niet alleen om op te vallen in de bestaande arbeidsmarkt voor het aantrekken van nieuw talent, maar ook voor het behouden van bestaand talent.

Het belang van employer branding

Het belang van employer branding kan niet worden onderschat. In een tijd waarin talent schaars is en organisaties vaak strijden om de beste kandidaten, is het creëren van een aantrekkelijk merkimago een belangrijke manier om jezelf te onderscheiden. Het is van essentieel belang om te begrijpen dat een sterke employer branding niet alleen de werving en retentie van talent verbetert, maar ook het merkimago in zijn geheel kan versterken. Wanneer een organisatie wordt gezien als een aantrekkelijke werkgever, heeft dit ook positieve effecten hebben op de reputatie van het bedrijf als geheel. Win-win dus.

Veel organisaties doen al iets aan hun employer branding. Ze hebben bijvoorbeeld een aparte pagina op hun website met het kopje ‘werken bij…”, waar ze een verhaal vertellen over wat de voordelen zijn om voor de organisatie te werken. Soms zelfs met filmpjes waarbij medewerkers aan het woord komen. Maar wordt hiermee al voldoende het doel gerealiseerd om woest aantrekkelijk te zijn voor (nieuw) personeel?

Employer branding strategie

Alles wat je als organisatie onderneemt om als werkgevers zichtbaar te zijn valt onder de employer branding strategie. Bij het vormgeven van de strategie denk je van te voren na over hoe je jezelf wilt positioneren en op welke manier je dit gaat overbrengen. Onder de employer branding strategie kunnen activiteiten vallen als het plaatsen van (online) advertenties, activiteiten op social media, maar ook pre- en onboarding horen hierbij.

Wanneer je gaat nadenken over hoe je jezelf wilt positioneren als werkgever is het belangrijk om goed aan te sluiten bij de al bestaande organisatiecultuur. Welke normen en waarden maken jullie uniek als bedrijf? Is verbondenheid met collega’s een belangrijke factor? Of is het leveren van betekenisvol werk een belangrijke drijfveer? Wees realistisch in je propositie, want dan trek je de mensen aan die bij je organisatie passen en voorkom je teleurstellingen achteraf. Met behulp van een drijfverenscan en een werkgelukanalyse via Everybody Frank weet je precies hoe jouw organisatie wordt ervaren door de medewerkers en wat gemeenschappelijke waardes zijn. Hiermee creëer je een mooi fundament voor het vormgeven van al je employer branding activiteiten op de interne en externe arbeidsmarkt.

Aantrekken en behouden van personeel

Wanneer jouw arbeidsmarktcommunicatie gebaseerd is op een sterke, authentieke waardepropositie geeft dat potentieel nieuw talent een goed beeld van het type organisatie waar ze zich bij kunnen aansluiten. Bij het zoeken naar de juiste match tussen kandidaat en organisatie wil de kandidaat het  gevoel hebben dat ze zich kunnen aansluiten bij een club met gelijkgestemden. Met een duidelijke waardepropositie spreek je dus kandidaten aan die bij de organisatie passen en die de organisatie kunnen helpen bij het realiseren van de doelstellingen. Daaruit voortvloeiend blijkt uit diverse onderzoeken dat organisaties die hun waardepropositie richting medewerkers ook waarmaken bijna 70% minder personeelsverloop hebben. Dus ‘practice what you preach’ als je ook wilt investeren in het behouden van bestaand personeel.

Wil je meer lezen over het behouden van personeel. Lees dan ook eens dit volgende artikel: Personeel behouden.

Employer branding versterken met Everybody Frank

Het waarom van employer branding is inmiddels duidelijk. Hoe ga je nu in de praktijk aan de slag met het versterken van jouw employer brand. En op welke manier kan Everybody Frank daarbij helpen. Hieronder een paar tips en inspiratie voor het versterken en van jouw employer branding strategie.

Tip 1: Ontwikkel een duidelijke bedrijfscultuur.

Een positieve en transparante bedrijfscultuur is aantrekkelijk voor potentiële werknemers. Wat maakt jouw organisatie uniek? Staan collega’s altijd voor elkaar klaar? Hebben jullie een product of dienst waarmee je de wereld een stukje mooier kan maken? Bieden jullie veel flexibiliteit en ruimte bij het op maat inrichten van de werkzaamheden? Bepaal als organisatie wat jij belangrijk vindt en verweef dit in alles wat je doet. Is de verbondenheid tussen collega’s een belangrijke waarde? Organiseer dan ook veel voor medewerkers op dit gebied. Uiteraard hoef je niet bij nul te beginnen. De cultuur is al in ontwikkeling. Doe daarom een medewerkerstevredenheidsonderzoek waarin in je uitvraagt wat de belangrijke drijfveren zijn en hoe hoog het werkgeluk is. Zo weet je wat jou uniek maakt. Met de werkbelevingsapp van Everybody Frank weet je binnen no time hoe de vlag erbij hangt.

Tip 2: Investeer in het werkgeluk en de werknemerservaring

De werknemerservaring is een belangrijk onderdeel van employer branding. Het investeren in een aangename werkomgeving, goede arbeidsvoorwaarden en professionele ontwikkeling kan werknemers tevreden houden en positief bijdragen aan het merkimago van de organisatie. Ontdek met Everybody Frank ook hoe tevreden medewerkers op dit moment zijn, zodat je weet hoe je de werknemerservaring verder kunt ontwikkelen en verbeteren.

 

 

 

medewerkerstevredenheidsonderzoek

Tip 3: Zorg voor een goede on- en offboarding

Een goede onboarding kan een verschil maken in de ervaring van de werknemer wanneer deze net gestart is. Een gestructureerd en goed doordacht onboardingprogramma kan ervoor zorgen dat nieuwe werknemers zich snel thuis voelen en betrokken raken bij de organisatie. Everybody Frank heeft daarom ook een unieke en laagdrempelige onboarding module ontwikkelt waarmee je goed kunt monitoren of het inwerkprogramma aansluit bij de behoeftes van de nieuwe medewerkers.

Mocht iemand toch de organisatie gaan verlaten, ga dan in gesprek om te achterhalen wat de motieven voor het vertrek zijn. Ook hier kan Everybody Frank bij helpen door het inzetten van de offboarding module, die deze vragen via de app aan de vertrekkende medewerker kan stellen.

Tip 4: Benut al deze kennis om te bouwen aan een sterke employer branding campagne

Je weet wat jouw organisatie uniek maakt en je weet wat medewerkers waarderen aan jouw organisatie. Benut al deze kennis in jouw employer branding campagnes. Denk aan advertenties, events en samenwerkingen met andere organisaties of influencers. Maar ook een sterke aanwezigheid op sociale media helpt hierbij. Een groot deel van de potentiële werknemers zoekt naar informatie over een organisatie op sociale media. Dus zorg ervoor dat de organisatie een sterke aanwezigheid heeft op sociale media en dat de berichten aansluiten bij de waardepropositie van jouw organisatie.

Eén HR analytics platform voor alle medewerkersonderzoeken

Everybody Frank is een platform voor het beheren van Werk-Welzijn. Ons platform biedt de mogelijkheid om tot data gedreven HR-beleid te komen. Dat klinkt misschien onpersoonlijk maar onze app heeft in 2023 al meer dan 25.000 blije medewerkers opgeleverd. Logisch dus dat steeds meer organisaties voor Everybody Frank kiezen.

Onderzoek de werkbeleving

De basis van het Frank medewerkersonderzoek

Gebaseerd op het job Demands-Resources model

Continu onderzoek geeft extra analyse mogelijkheden

Keuze uit meer dan 20 werkbelevingsfactoren

Onderzoek de vitaliteit

Uitbreiding op het medewerkersonderzoek

Online VitaliteitsScan

Individuele gezondheidscontrole op locatie

Toegang tot interventieplatform vitaliteit

Onderzoek het functioneren

Uitbreiding op het medewerkersonderzoek

Laagdrempelig 360 graden feedback vragen

Keuze uit meer dan 25 competenties (enterprise)

Input voor functioneringsgesprek

Zorg en zekerheid MTO klant Everybody Frank
Incluzio MTO klant Everybody Frank
Boer en Croon klant medewerkerstevredenheidsonderzoek Everybody Frank
Intratuin klant medewerkersonderzoek Everybody Frank
Ministerie van Buitenlandse zaken klant everybody Frank
Gom Schoonmaken klant medewerkerstevredenheidsonderzoek everybody Frank

De cijfers van Everybody Frank

Klanten
Gebruikers
%
actieve wekelijkse gebruikers
/10
rapportcijfer van gebruikers