Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99

Wat doe je met resultaten medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Wat doe je met de resultaten medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Je hebt een van de soorten medewerkerstevredenheidsonderzoek gedaan. En nu? Wat doe je met de resultaten medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Een medewerkersonderzoek houdt niet op bij het in ontvangst nemen van de antwoorden. Eigenlijk begint het daar pas. Er zijn een aantal stappen die je moet ondernemen.

 

Stap 1: Analyseren en structuren van de data

De verzamelde data moet je eerst structureren en daarna analyseren. Wanneer je gebruik maakt van een onderzoeksbureau zullen zij een data presentatie voor je maken. Je kan ook gebruik maken van een software oplossing, die presenteren de data automatisch en realtime.

 

Stap 2: Geef alle betrokken partijen inzicht

Communiceer eerlijk met de medewerkers over de resultaten. Geef niet alleen de directie en HR, maar ook de teammanagers en medewerkers inzicht in de resultaten. Het verbeteren van de werkbeleving vraagt namelijk om een multidisciplinaire aanpak. Strategisch bedacht vanuit de directie, uitgevoerd door de teammanagers en gevoeld door de medewerkers. Wanneer je de data deelt geef je een medewerker inzicht in zijn eigen werkgeluk, een teammanager  inzicht in het functioneren van zijn team en de directie krijgt overzicht over het geheel en kan trends ontdekken en strategische besluiten nemen. Uiteraard is het belangrijk dat de resultaten voor de directie en teammanagers zijn geanonimiseerd.

Stap 3: Ga in gesprek

Gebruik de resultaten van het onderzoek om met elkaar in gesprek te gaan over de verbeterpunten binnen de organisatie. Geef de medewerkers de kans om mee te praten, dit verhoogt het draagvlak van de bedachte interventies.

resultaten medewerkerstevredenheidsonderzoek

Stap 4: Onderneem actie

Onderneem naar aanleiding van het onderzoek actie, zonder actie zullen de veranderingen en verbeteringen niet zichtbaar worden in de organisatie. Betrek ook hierbij weer de medewerkers.

Stap 5: Doe rustig aan

Probeer niet alle verbeterpunten in één keer aan te pakken, maar focus eerst op de aspecten die het belangrijkst zijn voor jouw organisatie. Pak het aan volgens het Lean principe. Kleine, snelle verbeteracties, waardoor snel de eerste resultaten zichtbaar zijn. Wil je weten waar je het beste kan beginnen? Lees dan onze whitepaper: In 3 stappen naar meer werkgeluk bij werknemers.

Stap 6: Repeat

Het eens in de twee à drie jaar meten van de werkbeleving geeft geen actueel beeld, je bent al vrij snel na het onderzoek aan het sturen op met verouderde data. Je kan het vergelijken met naar voren proberen te rijden via je achteruitkijkspiegel. Wanneer je de werkbeleving continu meet, dan heb je altijd actuele data en kan je vanuit daar je acties bedenken en volgen.

 

Ga zelf aan de slag met de resultaten medewerkerstevredenheidsonderzoek!

Door bovenstaande stappen te volgen haal jij het maximale uit de resultaten medewerkerstevredenheidsonderzoek. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Continue en realtime inzicht in de werkbeleving van werknemers krijgen?

Vertrouwd door

Ormit
starshl
Incluzio
tkb
zorgenzekerheid
gom