Vitaliteit medewerkers in organisaties
Ken jij ze ook? Van die mensen die in de vroege ochtend zingend hun bed uitspringen om vervolgens fluitend aan het werk te gaan? Dat is nu dé vitale medewerker. Het is die medewerker die energiek en veerkrachtig is en onvermoeibaar kan doorwerken. Iemand met doorzettingsvermogen, passie en plezier. Deze medewerker is behalve vrolijker en productiever, ook nog eens minder vaak ziek en blijft langer bij de organisatie.
Maar wat is vitaliteit dan precies en hoe weet je of jouw medewerkers vitaal zijn en hoe maak je dan een effectief vitaliteitsbeleid? Everybody Frank heeft een 4 stappen methode ontwikkeld om medewerkers vitaliteit
- te meten
- te bespreken
- te verbeteren
- te monitoren
Wat is vitaliteit?
Vitaliteit werkt net als een batterij. Is deze vol dan beschik je over voldoende energie om alle uitdagingen die op je pad komen moeiteloos aan te pakken. Een batterij raakt leeg door het verbruiken van energie, maar je kan een batterij ook weer opladen. Hoe leger je een batterij maakt, hoe langer het duurt om deze weer op te laden.
Vitaliteit is een breed begrip, dus het is belangrijk deze goed af te kaderen. Je kunt vitaliteit bijvoorbeeld meer persoonsgebonden benaderen, of vanuit het organisatie perspectief. Onder persoonlijke vitaliteit valt bijvoorbeeld gezondheid, levensstijl, leefomgeving en werk. Werk is dus een onderdeel van persoonlijke vitaliteit. Vanuit het organisatieperspectief gaat vitaliteit over de productiviteit van de medewerker. De vitale medewerker kunnen we als volgt omschrijven:
iemand die gemotiveerd en energiek is, waardoor hij of zij gezond en productief aan het werk kan zijn en daarin plezier houdt.
Mooie definitie, maar wat moeten organisatie dan doen om dit voor elkaar te krijgen? Laten we definitie in stukjes hakken en concreet maken.
- Iemand die gemotiveerd is : motivatie komt vanuit intrinsieke en extrinsieke motivatie. Samen bepalen die het werkgeluk van de medewerker. Intrinsieke motivatie komt vanuit de medewerkers zelf, medewerkers zijn dan gemotiveerd om hun werk goed te doen doordat ze het werk aansluit bij hun drijfveren, bij hun waarden en normen.
- Iemand die energiek is: Energie komt door een juiste balans tussen werkstress en werkgeluk. Alle banen hebben stressfactoren, dat is onvermijdelijk en ook niet erg. Het gaat alleen om de juiste balans.
- Waardoor iemand gezond aan het werk is: Wanneer de batterij niet helemaal leeg wordt gemaakt en voldoende de mogelijkheid krijgt om helemaal op te laden, is er sprake van gezond aan het werk zijn.
- Productief aan het werk is: In (wetenschappelijk) onderzoek is keer op keer aangetoond dat gemotiveerde en energieke medewerkers tot wel 30% productiever zijn dan medewerkers die dit niet zijn. Maar vitaliteit heeft nog veel meer effecten dan productiviteit denk aan; tevreden klanten, minder verzuim, verloop & retentie of ongevallen.
- En daar plezier in houden: De kunst is natuurlijk dat de medewerkers de balans in werkplezier en werkstress behouden, dat er geen energielek ontstaat. Dit kan aan allerlei factoren liggen; nieuwe leidinggevende, veranderende taken, andere koers van de organisatie. Vitaliteit is dus niet iets statisch het veranderd door de tijd.
Een vitale medewerker is dus een medewerker met een juiste balans in werkgeluk en werkstress.
Als werkgever kan je een medewerker stimuleren om een goede persoonsgebonden vitaliteit na te streven, maar afdwingen is lastig. Organisatie vitaliteit is gelukkig wel heel goed beïnvloedbaar en heeft ook nog eens effect op de persoonsgebonden vitaliteit, mooi meegenomen toch? Everybody FRANK helpt organisatie met hun vitaliteit door het meten en inzichtelijk te maken van de oorzaken van werkgeluk en werkstress
In 5 stappen naar meer vitaliteit bij medewerkers
STAP 1: Vitaliteit meten
Als je de metafoor van de batterij in het organisatieperspectief plaatst dan herken je waarschijnlijk wel dat er dingen zijn in je werk waar je energie van krijgt en dat er dingen in je werk zijn die stress veroorzaken. Wat deze energiebronnen en stress veroorzakers zijn is heel goed te onderzoeken. Het inzichtelijk maken van deze oorzaken is de eerste stap om de vitaliteit op de werkvloer positief te beïnvloeden.
STAP 2: Vitaliteit bespreken
Niet vitaal zijn is dé belangrijkste veroorzaker van werk gerelateerd ziekteverzuim. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en deze cijfers stijgen nog altijd jaarlijks. Echter bij veel bedrijven is dit onderwerp nog onvoldoende bespreekbaar. Medewerkers moeten op een makkelijke manier kunnen aankaarten dat ze niet gelukkig zijn met hun werk of dat ze een te hoge werkdruk ervaren.
STAP 3: Vitaliteit verbeteren
Start in je team met kleine, concrete acties die je snel en eenvoudig in te zetten zijn. Hoe kan je balans het snelst herstellen? Is dat door een actie te nemen om het geluk te verhogen of door stress te verlagen? Met kleine verbeteringen maak je veel meer snelheid en als je elke dag 1% verbeterd dan ben je na 100 dagen 100% beter.
STAP 4: Vitaliteit monitoren
Controleer of de ingezette acties ook het gewenste effect hebben. Als je wilt weten of de vitaliteit daadwerkelijk verbeterd: Dan zal je continu moeten blijven meten, bespreken, verbeteren en monitoren.
STAP 5: Vitaliteit verbeteren met Everybody Frank
Om de vitaliteit te verbeteren is belangrijk dat zowel de medewerker als de werkgever inzicht heeft in de energiegever en stress veroorzakers. Everybody FRANK onderscheid 12 energiegevers en 8 stress veroorzakers.
Middels een interactieve en simpele app stelt Everybody FRANK medewerkers wekelijks vragen over de energiegevers en de stress veroorzakers. Vervolgens geeft het dashboard de medewerker inzicht in zijn resultaten. De teammanager heeft, middels een managementrapportage, toegang tot de geanonimiseerde resultaten van het team. Het unieke team adviesmodel geeft het team inzicht welk onderdeel prioriteit heeft en het beste direct aangepakt moet worden om het werkgeluk te verbeteren en de stress veroorzakers te verminderen. Samen kunnen teamleider en medewerkers dan in gesprek over de te nemen acties die de vitaliteit verbeteren.
Everybody Frank
in actie zien?
Vul het formulier in voor een gratis en vrijblijvende demo afgestemd op jouw specifieke wensen.
Dit kun je verwachten van de demo:
Sparren over de uitdagingen waar jij Everybody FRANK bij wil inzetten in jouw organisatie
Uitleg van de voor jou belangrijkste features met live voorbeelden
Inzicht in de prijs en implementatie gebaseerd op jouw behoefte