Gelukkig zijn doe je maar in je eigen tijd!
Zodra het woord werkgeluk valt zijn er altijd een paar mensen die zuchten. Herken je die reactie? In je omgeving of misschien wel bij jezelf? Er zijn nog steeds werkgevers met een allergie voor het thema werkgeluk. Met de gedachte ‘ik betaal je niet om hier gelukkig te zijn maar om te werken’. Maar laat hier nu juist de oplossing zitten, want werkgeluk heeft een enorm hoge ROI (return on investment). Werkgeluk is namelijk niet zweverig of een verspilling van tijd, het levert heel veel geld op!
Werkgeluk betekent niet dat mensen de hele dag gillend van geluk door kantoor lopen en je hoeft ook geen liedje te zingen. Mensen die werkgeluk ervaren halen energie uit hun werk en ervaren hun werk als betekenisvol. Denk je nu ‘Hoe kan ik een medewerker gelukkig maken? Ik heb al moeite om mijn partner gelukkig te maken!’ Bedenk je dan dat, net als in een liefdesrelatie, geluk een gedeelde verantwoordelijkheid is. De medewerker heeft de verantwoordelijkheid voor zijn eigen werkgeluk, maar de werkgever heeft de verantwoordelijkheid dit maximaal te faciliteren. Ken je het gezegde: ‘Happy wife, Happy life’? Wij noemen het: “Happy employee, thriving company”. In dit blog vertellen we je over de voordelen van werkgeluk en hoe je hier zelf aan kan werken:
- Wat levert werkgeluk de organisatie op
- Werkgeluk en weerbaarheid horen bij elkaar
- Hoe leidinggevenden ons werkgeluk beïnvloeden
- Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen (werk)geluk
- Eerst zelf werkgeluk ervaren om het anderen te bieden
Wat levert werkgeluk de organisatie op?
Werkgeluk wordt vaak gezien als een 'nice to have' in plaats van een 'must have'. Zonde, want investeren in werkgeluk levert een organisatie enorm veel voordelen op. Denk aan:
- Lager verloop: tevreden medewerkers zijn eerder geneigd om bij de organisatie te blijven. Zo blijft kennis behouden, is er geen dure wervingscampagne nodig en hoeft er geen nieuwe medeweker ingewerkt te worden.
- Hogere productiviteit: gelukkige medewerkers zijn tot 31% productiever en verzuimen beduidend minder vaak
- Makkelijker talent aantrekken: omdat medewerkers hun positieve ervaring met hun werkgever delen met anderen, ontstaat een positief werkgeversimago. Bij zo’n fijn bedrijf wil iedereen wel werken!
- Innovatiever: als je werkt in een positieve en ondersteunende werkomgeving stimuleert dit creativiteit en innovatie. Dit is goed voor de concurrentiepositie van de organisatie.
- Lager verzuim: een sterke betrokkenheid van medewerkers kan het ziekteverzuim met 66% verminderen en de kans op langdurig verzuim met 50% verlagen[2].
- Organisatiesucces: een positieve bedrijfscultuur draagt bij aan het behalen van doelen en het langetermijnsucces van de organisatie.
- Kwaliteit van werk: betrokken en bevlogen medewerkers leveren vaak een hogere kwaliteit, wat bijdraagt aan een grotere klanttevredenheid waardoor de klantloyaliteit toeneemt.
Er is dus niks zweverigs aan werkgeluk. Het levert organisaties concrete economische voordelen op. In het model[3] hieronder wordt dat mooi weergegeven.
Vicieuze cirkel van werkgeluk
Werkgeluk en weerbaarheid horen bij elkaar
De wereld om ons heen verandert continu. Van de introductie van nieuwe technologieën, wereldwijde pandemieën of een nieuwe directie, ze kunnen je werkgeluk negatief beïnvloeden. Mentale weerbaarheid helpt je beter omgaan met tegenslag. Als je mentaal weerbaar bent, ervaar je meer voldoening en positieve emoties. Het beschermt je tegen burn-out. Weerbaarheid op het werk kan je als werkgever stimuleren door mensen hun werk op hun eigen manier te laten doen, sociale en werkinhoudelijke steun en ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling te bieden. Als medewerker kan je werken aan je mentale weerbaarheid door het trainen van de eigenschappen optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen. Een praktisch boek om je hierbij te helpen is ‘Optimisme, Hoop, Veerkracht, Zelfvertrouwen’ van psycholoog Matthijs Steeneveld. Door je mentale weerbaarheid te versterken, kan je beter omgaan met verandering én ervaar je ook meer werkgeluk.
Hoe leidinggevenden ons werkgeluk beïnvloeden
Leiderschap en de cultuur van de organisatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor de aspecten die medewerkers belangrijk vinden in hun werk en hun werkgeluk direct beïnvloeden. Uit recent onderzoek[1] blijkt zelfs dat leidinggevenden een grotere impact hebben op ons mentale welzijn dan dokters en therapeuten.
Goede leiders coachen en ondersteunen hun medewerkers. Bieden hen de ruimte en de vrijheid om te groeien, te leren, hun werk autonoom uit te voeren en plezier te hebben. Niet zo gek dat dit exact dezelfde aspecten zijn die medewerkers ook helpen hun mentale weerbaarheid te vergroten.
Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen (werk)geluk
Als medewerker ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid, geluk en groei. ‘Om gelukkig te zijn, moet je iets doen waar je gelukkig van wordt’ aldus Johan Cruijff. Ben je, ondanks de inspanningen van je werkgever niet gelukkig op je werk? Blijf dan niet afwachten en hopen dat de omstandigheden, of de mensen om je heen, veranderen. Nee, jij moet iets doen. Bedenk wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn op je werk. Dat kan namelijk voor iedereen iets anders zijn. Zo wordt de een heel gelukkig van de uitdaging die de baan biedt en de ander vooral van het leuke contact met collega’s. Bespreek dit met je leidinggevende en kijk wat er mogelijk is om jouw werkgeluk te vergroten.
Eerst zelf werkgeluk ervaren om het anderen te bieden
Om werkgeluk te ervaren en goed te presteren, zijn er vier menselijke waaraan voldaan moet worden: autonomie, verbondenheid, competentie en betekenis (zingeving). Bevorder als leidinggevende het werkplezier van je medewerkers door ze de verantwoordelijkheid te geven die ze aankunnen. Zorg dat ze hun talenten kunnen inzetten en zich gewaardeerd voelen. Hoe je dit het beste kan faciliteren zal per medewerker verschillend zijn. Vraag regelmatig wat iemand nodig heeft. Behoeftes veranderen na verloop van tijd. En vergeet niet, als leidinggevende heb jij deze vier basisbehoeftes ook! Je kunt dit niet aan anderen bieden als je dit zelf niet ervaart.
‘Als we alleen gelukkig mogen zijn in onze eigen tijd, krijgt de baas snel spijt' – nieuwe tegeltjeswijsheid van Frank 😉.
Hoe gelukkig zijn jouw mensen onder werktijd?
Wil je weten of jouw medewerkers wel gelukkig zijn tijdens werktijd? Dat snappen wij wel nu je hebt gelezen welke (financiële) voordelen werkgeluk jouw organisatie kan opleveren. De vier basisbehoeften die bijdragen aan werkgeluk: autonomie, verbondenheid, competentie en betekenis zijn de factoren die Frank voor je meet. Met onze app faciliteren we continue reflectie en bieden we een veilig platform die zowel medewerkers als werkgevers inzicht geeft in de werkbeleving. Samen kunnen we werken aan een betere werkomgeving waarin iedereen kan floreren.
Everybody Frank, Everybody Happy
[1] Uit het boek "The Happiness Advantage" van Shawn Achor.
[2] Blijkt uit onderzoek van Gallup.
[3] Model is afgeleid van ‘the Employee Engagement Virtuous Cycle’ van de Temkin Group.
[4] https://www.ukg.com/resources/article/mental-health-work-managers-and-money.