Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

veilig werkklimaat

Toedeloe taboe, tips voor het veilige gesprek

De resultaten van Frank geven mooie inzichten in de werkbeleving van het team. Maar is een 7 voor werkgeluk nu een goed of slecht cijfer? Uiteindelijk bepaal je dat samen, in gesprek met elkaar. Wat valt ons op? En wat kunnen we doen om onze werkomgeving (nog verder) te verbeteren, zodat we allemaal met plezier naar ons werk kunnen.

In gesprek over werkgeluk, please be FRANK!

Dat gesprek is dus een goed idee. Daarom heeft FRANK in het dashboard voor alle factoren een aantal hulpvragen bedacht om het goede gesprek op gang te brengen. Voorwaarde voor dit gesprek is dat alle teamleden zich veilig voelen om open en eerlijk te zijn. Please be FRANK! Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar is in de praktijk soms nog best lastig. Het gevoel van veiligheid is iets waar je als team aan moet werken. Zo blijkt ook maar weer eens het volgende artikel waarin turnster Sanne Wevers uitlegt waarom ze uit de nationale turnselectie stapt: Sanne Wevers stapt uit nationale turnselectie wegens 'onveilig sportklimaat' (nos.nl)

Wanneer is er sprake van een veilig klimaat?

In een team waar men zich veilig voelt mogen alle teamleden er echt mogen zijn. Iedereen wordt gewaardeerd om zijn inbreng. Ze voelen zich vrij om hun mening te geven. Ieder teamlid doet actief mee. Ze dagen elkaar uit en gaan positief met moeilijke situaties om; problemen zijn er om op te lossen, niet om te maken.  Voldoet jouw team aan deze kenmerken? Of:

  • Worden er tijdens bijeenkomsten maar weinig vragen gesteld en blijft het vaak stil?
  • Helpen collega’s elkaar niet als daar om wordt gevraagd?
  • Worden lastige thema’s liever vermeden dan besproken?
  • Wordt er niet om feedback gevraagd en wordt deze ook niet gegeven?

Dan is er werk aan de winkel. Goed dat je je daar bewust van bent. Dat is de eerste stap. Wanneer je met dit onderwerp aan de slag gaat is het goed om te bedenken dat je het gevoel van veiligheid niet in 1 dag creëert. Echter alles wat je nu doet is al een verbetering ten aanzien van gisteren. En zo werk je stap voor stap aan psychologische veiligheid binnen het team.

Aan de slag met de volgende tips

Behoefte aan iets meer houvast, lees dan hier verder voor een aantal tips om het gesprek zo aan te pakken dat medewerkers zich veilig voelen om open en eerlijk te zijn.

Tip 1

Het is misschien een beetje ongemakkelijk, maar durf zelf ook kwetsbaar te zijn. Als leidinggevende ben je een rolmodel, dus geef het goede voorbeeld

Tip 2

Schrijf samen een paar huisregels op, wat heb je nodig om open en eerlijk te durven zijn? Doe dit samen, want dan werkt iedereen ook mee aan de oplossing.

Tip 3

Bouw aan een fundering van vertrouwen. Dit betekent o.a. tijd vrijmaken om elkaar beter te leren kennen. Welke mensen maken dit team?

Tip 4

Geef ruimte aan iedereen om te spreken. Doen ze dit niet uit zichzelf? Nodig ze dan uit om dit wel te doen.

Tip 5

Heb ook aandacht voor wat er niet gezegd wordt. Non verbale communicatie vertelt ook een verhaal. Dit benoemen en bespreken kan veel verheldering geven.

Klaar om in gesprek te gaan? Klik dan hier om direct naar het management dashboard te gaan. Zoek je teamrapport op, duik in de analyse en klik op een factor die je wilt bespreken.

Behoefte aan meer tips en inspiratie? Kijk en eens naar het volgende filmpje van Jorieke Beks en Hans van der Loo over Psychologische veiligheid:

[noptin-form id=39430]