Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

organisatiedoelen

Navigeren naar succes: het belang van organisatiedoelen voor werknemers

In het streven naar werkgeluk zijn er tal van factoren om rekening mee te houden. Eén van die factoren is het begrijpen van de organisatiedoelen. In dit artikel zetten we uiteen waarom het kennen van deze doelen belangrijk is voor het werkgeluk en geven we 5 praktische tips om de kennis van de organisatiedoelen te vergroten bij medewerkers.

Wat zijn organisatiedoelen?

Organisatiedoelen vormen de ruggengraat van de visie en missie van een bedrijf en sturen het gedrag, de acties en de besluitvorming van de organisatie als geheel.

Definitie van organisatiedoelen

Organisatiedoelen zijn specifieke, meetbare en haalbare doelstellingen die een organisatie zichzelf stelt om haar missie en visie te verwezenlijken. Deze doelen vormen een gids voor wat de organisatie wil bereiken en binnen welk tijdsbestek. Ze kunnen variëren van financiële doelen, zoals omzetgroei, tot meer abstracte doelen, zoals het bevorderen van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het belang van organisatiedoelen voor werknemers

Waarom zouden werknemers zich moeten bezighouden met de doelen van de organisatie waarvoor ze werken? Hier zijn een paar belangrijke redenen:

(H)erkenning

Wanneer een werknemer de organisatiedoelen begrijpt en zich er persoonlijk mee identificeert, ontstaat er een diepe emotionele verbinding. Dit komt doordat deze doelen niet alleen de koers van de organisatie bepalen, maar ook het doel en de betekenis van het individuele werk van de werknemer.

Hij voelt dat zijn bijdrage ertoe doet.

Betekenisvol werk

Het kennen van organisatiedoelen geeft werknemers het gevoel dat hun werk zinvol is. Ze begrijpen hoe hun dagelijkse taken passen in het grotere plaatje en dragen bij aan het bereiken van die belangrijke mijlpalen.

Zij ziet hoe haar inspanningen de organisatie vooruit helpen.

Verhoogde betrokkenheid

Werknemers die betrokken zijn bij het nastreven van organisatiedoelen zijn vaak meer toegewijd aan hun werk en de organisatie als geheel. Ze voelen zich verbonden met de missie en visie van de organisatie en willen actief bijdragen aan het succes ervan.

Zij tonen initiatief en zijn bereid om dat extra stapje te zetten.

Werkgeluk en tevredenheid

Dit alles vertaalt zich in een aanzienlijke invloed op het werkgeluk en de tevredenheid van werknemers. Werknemers die zich kunnen verbinden met organisatiedoelen en begrijpen hoe hun werk hieraan bijdraagt, ervaren vaak een dieper gevoel van vervulling in hun werk.

Hun werkgeluk straalt door in hun dagelijkse leven.

zalsman

Ervaring drukkerij Zalsman

Een mooi voorbeeld hiervan is Drukkerij Zalsman die Frank sinds januari 2023 gebruikt.

Lisa Theunissen, HR medewerker Zalsman, vertelt: “Door Frank zijn we er achter gekomen dat hoewel we de organisatiedoelen overal in terug lieten komen, dat de organisatiedoelen toch niet leefde binnen de organisatie. Het bleek dat we de doelen veel te veel top down bij onze medewerkers neerlegden, waardoor medewerkers er weinig affiniteit mee hadden. Door met deze feedback aan de slag te gaan zijn we onze medewerkers veel meer gaan betrekken bij de organisatiedoelen, waardoor de doelen meer betekenis hebben gekregen voor onze medewerkers en nu veel meer leven.

Praktische tips voor het vergroten van het bewustzijn van organisatiedoelen

Kortom, de link tussen het begrijpen van organisatiedoelen en werkgeluk is krachtig en duidelijk. Wanneer werknemers zich bewust zijn van en betrokken zijn bij deze doelen, ervaren ze niet alleen meer voldoening in hun werk, maar verbeteren ze ook hun prestaties en bijdrage aan de organisatie als geheel. Daarom onderstaand 5 tips die helpen de organisatiedoelen beter kenbaar te maken.

Tip 1: Voer regelmatig medewerkerstevredenheidsonderzoek uit 

Een continu medewerkersonderzoek is een krachtige manier om het begrip van organisatiedoelen bij medewerkers te verbeteren. Identificeer aan de hand van de resultaten de gebieden waarin medewerkers mogelijk meer informatie of verduidelijking nodig hebben over de organisatiedoelen.

Tip 2: In gesprek

Bespreek de resultaten met het team. Gebruik hiervoor de gespreksstarters uit het teamrapport. Moedig de teamleden aan om hun inzichten en ideeën te delen over hoe de organisatiedoelen kunnen worden bereikt. Dit creëert een gevoel van betrokkenheid en eigenaarschap, wat hun motivatie en betrokkenheid kan vergroten.

Tip 3: Duidelijke communicatie van de doelen

Om werknemers bewust te maken van de organisatiedoelen, is het van vitaal belang dat deze doelen duidelijk en herhaaldelijk worden gecommuniceerd. Dit kan worden gedaan via e-mails, interne nieuwsbrieven, vergaderingen en intranetplatforms. Zorg ervoor dat alle medewerkers begrijpen wat de doelen zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe hun rol binnen de organisatie daaraan bijdraagt.

Tip 3: Verbind doelen met prestatiebeoordelingen

Het is nuttig om de organisatiedoelen te koppelen aan prestatiebeoordelingen en beloningssystemen. Wanneer werknemers zien dat het behalen van deze doelen wordt erkend en beloond, zullen ze meer gemotiveerd zijn om zich actief in te zetten voor het succes van de organisatie.

Tip 5: monitor de voortgang en vier de successen

Zorg ervoor dat de voortgang richting de organisatiedoelen regelmatig wordt geëvalueerd en gecommuniceerd. Als doelen worden bereikt, deel dit dan met het personeel en vier de mijlpalen samen. Als er uitdagingen zijn, gebruik dit dan als een kans om samen te leren en te groeien.

Conclusie

Het begrijpen van organisatiedoelen is niet alleen gunstig voor werknemers, maar ook cruciaal voor het succes van de organisatie als geheel. Everybody Frank maakt het mogelijk om de organisatiedoelen continu te meten en bespreekbaar te maken. Benieuwd hoe we dat doen? Klik dan hier voor meer informatie.

[noptin-form id=39430]