Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

Stilstaan bij je handelen is vooruitgang

Je hebt vast weleens gehoord van het boek van Stephen Covey genaamd: De 7 eigenschappen van effectieve mensen? In dit boek geeft hij een mooie beschrijving over hoe je meer sturing aan het leven kunt geven en meer grip op zaken kunt krijgen. Het is al ruim 25 jaar een echte klassieker.  In dit artikel wil ik op de laatste en de zevende eigenschap ingaan: Houd de zaag scherp. Covey legt het als volgt uit:

Stel je voor, je loopt door het bos en ziet iemand die met veel pijn en moeite heel druk aan het zagen is. Hij klaagt dat het zo zwaar gaat, waarop jij vraagt: “Waarom neem je geen pauze en maak je de zaag weer scherp?” Zijn antwoord: “Daar heb ik helemaal geen tijd voor. Ik moet nog veel te veel zagen”.’

De zevende eigenschap omschrijft Covey als het onderhoud en de verbetering van het beste instrument dat je hebt: jezelf. Het is volgens hem zelfs de belangrijkste eigenschap, alleen met zelfzorg kan je alle andere eigenschappen mogelijk te maken. Maar de meeste mensen vinden dit heel moeilijk, ik weet nog heel goed dat ik een keer tijdens een training aan een team de quote van Loesje: "stilstaan bij je handelen is vooruitgang" op het programma had gezet. Ik kreeg gelijk als feedback dat dit absoluut niet mogelijk was. Iedereen had het zo druk op het werk, hoe konden ze nou gaan stilstaan? Stilstaan mocht niet, maar vooral doorgaan.

Dit moment is mij altijd bijgebleven. Waarom zou je op je werk geen rustpunt mogen inbouwen? Sterker nog; ons brein heeft dit rustpunt heel hard nodig om creatief en productief te kúnnen zijn. Net zoals Covey ook omschrijft. Dus als we onszelf toestaan wat vaker stil te staan bij ons handelen kunnen we juist vooruit komen. Daarom besteedden we in deze blog aandacht aan reflectie en evaluatie.

Wat is evalueren?

Evalueren is het terugblikken op gebeurtenissen met als doel hier conclusies of wijze lessen uit te halen. Hiermee krijg je zicht op wat goed is gegaan en waar dus een grote kracht ligt voor jou als persoon, de projectgroep of de organisatie. Maar ook zicht op wat niet goed is gegaan en dus verbeterd kan worden. Door tijd te nemen voor een evaluatie creëer je de mogelijkheid om dingen te veranderen, want van ervaringen leer je.

Hoe pak je het aan?

Een evaluatie kan plaatsvinden na het afronden van een project of juist tussentijds. Het voordeel van tussentijds evalueren is dat je je plannen nog kunt bijstellen op basis van verkregen inzichten. Dit zie je ook steeds meer gebeuren in “the agile way of working”. De wereld is steeds meer en sneller in beweging, dus dit vraagt ook van ons dat we hier makkelijker op anticiperen. Evalueren helpt hierbij.

Nu is de maand december natuurlijk ook bij uitstek de maand om de balans op te maken. Hoe kijk ik terug op het afgelopen jaar en wat hoop ik dat het nieuwe jaar gaat brengen. Zowel privé als op je werk. Neem in je evaluatie in ieder geval een beschrijving op van concrete resultaten, maar zeker ook van persoonlijke ervaringen.

Hieronder een aantal vragen die je voor jezelf zou kunnen beantwoorden om de balans op te maken:

  • Dit afgelopen jaar heb ik de volgende resultaten bereikt…
  • Waar ik heel tevreden over ben is…
  • Waar ik minder tevreden over ben is…
  • Dit is wat ik aankomend jaar vooral ga blijven doen…
  • Dit is wat ik aankomend jaar anders ga doen…

Vier je succes!

Vergeet ook niet om (wellicht samen met anderen) je successen te vieren, complimenten te geven en te ontvangen, uit te rusten en te ontspannen. Dit motiveert je om weer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Want dat wat je aandacht geeft groeit. Kijk dus niet alleen naar zaken waar je minder tevreden over bent, want dan kost alleen maar energie. Maar kijk ook naar wat goed gaat, welke informatie jou dit geeft over jouw kracht en hoe je die kunt inzetten om verdere resultaten te verbeteren.

Mijn tip voor 2023 reflecteer niet 1 keer per jaar, maar een paar keer per week. Want nu kijk je terug op de grootste gebeurtenissen van het jaar, op dat wat je het beste hebt onthouden. Maar wanneer je regelmatig reflecteert kun je ook regelmatig bijsturen en daarmee sneller succes behalen of eerder fouten herkennen.

Everybody Frank is een app die helpt je reflecteren en feedback vragen. De app stelt een paar keer per week vragen op het gebied van zelfverkenning (wie ben ik, wat wil  ik, waar krijg ik energie van), werkbeleving (hoe vind ik het bij mijn huidige werkgever) en reflectie en feedback op jouw skills.

Het gehele team van Everybody Frank wenst je een gelukkig, gezond en mooi 2023!

 

[noptin-form id=39430]

Over de auteur

Met een passie voor het bevorderen van werk-welzijn heeft Maartje een achtergrond in arbeidspsychologie en heeft zij zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van innovatieve methoden om werkgeluk te meten en te verbeteren. Met jarenlange ervaring heeft Maartje talloze organisaties geholpen om een gezonde en bloeiende werkomgeving te creëren.