Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

aantrekkelijk werkgeverschap

Aantrekkelijk werkgeverschap

In deze tijden van krapte op arbeidsmarkt is het extra belangrijk om aandacht te hebben voor het behouden van personeel. Het is vele malen meer rendabel om te investeren in bestaand personeel, dan dat je moet investeren in het werven van nieuw personeel. Naast dit wil je natuurlijk als werkgever aantrekkelijk genoeg zijn dat medewerkers ook graag voor je blijven werken. En vaak zit de oplossing voor het behoud van medewerkers in kleine aanpassingen binnen de organisatie. Wist je bijvoorbeeld dat een slechte relatie met de leidinggevende een hele belangrijk reden voor vertrek is. Maar ook slechte interne communicatie, gebrek aan feedback en ontwikkelmogelijkheden en te weinig ruimte voor autonoom werken worden genoemd als veelgehoorde argumenten voor vertrek.

 

Wat vinden medewerkers belangrijk?

Om te weten hoe je als werkgever aantrekkelijk kunt zijn en blijven is het belangrijk om te weten hoe medewerkers de werkomgeving beleven en wat ze belangrijk vinden in een baan. Het blijkt bijvoorbeeld dat ongeveer 65% van alle medewerkers in Nederland de voorkeur hebben voor iets minder salaris, maar wel voldoende ontwikkelmogelijkheden. Dit verkiezen zij boven een hoog salaris met beperkte mogelijkheden zichzelf verder te ontwikkelen. Medewerkers vinden steeds meer andere elementen van werk belangrijker dan de arbeidsvoorwaarden alleen. Denk aan elementen als betekenisvol werk en je verbonden voelen met collega’s.

 

De voordelen van aantrekkelijk werkgeverschap

Een medewerker die graag voor je werkt, is veel waard. Het is die medewerker die productief en positief is. Hiermee levert hij een waardevolle bijdrage aan het resultaat van het team en de sfeer op de werkvloer. Daarbij is hij ook nog een enthousiaste ambassadeur in het geval je nieuw personeel moet aantrekken.

 

Hoe zorg je er voor dat je onweerstaanbaar aantrekkelijk bent als werkgever?

 

Tip 1: stimuleer groei en ontwikkeling

Uit diverse onderzoeken blijkt dat medewerkers belang hechten aan persoonlijke ontwikkeling. Medewerkers die de mogelijkheid krijgen om nieuwe dingen te leren ervaren meer werkgeluk. Biedt dus voldoende mogelijkheden tot groei en ontwikkeling aan. Niet alleen fijn voor de medewerker zelf om het beste uit zichzelf te halen, maar ook het team plukt hier de vruchten van. Ga daarom regelmatig in gesprek om te ontdekken wat hun wensen zijn op dit gebied.

 

Tip 2: Zorg voor openheid en transparantie

Om deze gesprekken effectief te voeren is een open en transparante werkomgeving een must. Daarbij vinden medewerkers het prettig als ze het gevoel hebben inspraak te hebben in zaken en een bijdrage te kunnen leveren aan het succes van het team. Wanneer medewerkers kunnen meepraten over belangrijke onderwerpen voelen ze zich serieus genomen en gewaardeerd.

 

Tip 3: Zorg voor een goede werksfeer

We spenderen veel van onze tijd, het mag daarom ook leuk zijn! Wanneer collega’s onderling een goede band kunnen opbouwen dan vergroot dit het plezier in het werk en komt dit ook de samenwerking ten goede. Wat de beste manier is om een goede werksfeer te neer te zetten zal afhankelijk zijn van wat de medewerkers op prijs stellen. Willen ze een leuk teamuitje of liever langer teamoverleg? Betrek teamleden bij het maken van dit plan om tot het beste resultaat te komen.

 

Tip 4: biedt ruimte om het werk aan te passen aan de wensen van de medewerker

Zoals eerder gezegd zit de oplossing om personeel te behouden soms in kleine dingen. Medewerkers vinden een goede werk/privé balans steeds belangrijk. Het model waarin we heel rigide van 9 tot 5 moeten werken komt daarom steeds meer onder druk te staan. Wanneer je medewerkers de ruimte geeft om bijvoorbeeld hun werktijden flexibel in te richten kan dit een grote impact hebben op hun werkgeluk. Daarnaast kan je ook flexibel kijken naar de verdeling van de werkzaamheden. Is er een taak die een medewerker heel veel energie kost, kijk dan of je het bestaande functieprofiel iets meer los kunt laten om zo taken aan medewerkers te koppelen die goed bij ze passen.

 

Tip 5: geef betekenis aan het werk

Medewerkers vinden het steeds belangrijker om betekenis te ervaren binnen het werk. Dit kan door een bepaalde maatschappelijke functie te vervullen. Maar ook doordat je het gevoel hebt als medewerker een belangrijke bijdrage te leveren aan het succes van het team. Alle radartjes in de organisatie zijn van belang om de gehele motor te laten draaien. Koppel daarom ook terug hoe belangrijk deze bijdrage is. Daarbij motiveert het personeel om zich te kunnen verbinden aan een doel waar ze zelf ook enthousiast van worden. Door middel van inspirerend leiderschap word je als werkgever meer aantrekkelijk.

Het begint met inzicht

Wil je weten aan welke knoppen je kunt draaien om de meest aantrekkelijke werkgever voor jouw personeel te worden? Start dan met een Medewerkerstevredenheidsonderzoek van Frank om te ontdekken wat jouw medewerkers met meeste waarderen en waar ruimte voor verbetering is.

 

 

[noptin-form id=39430]

Over de auteur