Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

Medewerkersonderzoek: alles wat je moet weten

Medewerkersonderzoek: alles wat je moet weten

Een medewerkersonderzoek doe je om de werkbeleving van medewerkers te meten, en vooral te verbeteren. Op deze pagina vind je alles over de nieuwe stijl medewerkersonderzoek.

Wat is een medewerkersonderzoek?

Een medewerkersonderzoek is een instrument dat je inzet om inzicht te krijgen in de werkbeleving van medewerkers. Ervaren medewerkers teveel werkdruk of werkstress? Hoe zit het met het werkgeluk van medewerkers? Dit zijn zaken waar je met een medewerkersonderzoek achterkomt. Een medewerkersonderzoek kun je jaarlijks of halfjaarlijks doen, dit is het ouderwetse MTO. Tegenwoordig zie je vaak dat het medewerkersonderzoek continue gedaan wordt, hierdoor zijn de resultaten betrouwbaarder dan de resultaten van ouderwetse onderzoeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medewerkersonderzoek of medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Welke term is juist? Het vertrouwde MTO, oftewel medewerkerstevredenheidsonderzoek kent iedereen wel. Wie heeft niet ooit in zijn leven voor zijn werkgever een dergelijk onderzoek opgezet of ingevuld. Toch zien we dat de term ‘MTO’ niet altijd meer de lading dekt en sterker nog, een negatieve associatie heeft. Een MO-tje doen dan?

Het medewerkersonderzoek is meer van deze tijd

Medewerkers zijn voor een organisatie een groot en waardevol goed. Belangrijk dus om als werkgever vinger aan de pols te houden hoe het met de medewerker gaat. Onderzoek is hier een goed hulpmiddel voor, meten is weten. Maar wat wil je als werkgever precies weten? Ben je op zoek naar hoe tevreden medewerkers zijn? Wat definieert eigenlijk een tevreden medewerker?

De tevreden medewerker is content met zijn werkomgeving. Hij heeft bereikt wat hij wil bereiken en hoeft weinig moeite te doen om deze positie te behouden. Werk wordt routinematig aangepakt. Veranderingen heeft de tevreden medewerker liever niet. Logisch, want je bent tevreden over de positie die je hebt bereikt en iedere verandering kan alleen maar achteruitgang betekenen, toch?

Klinkt dit als dé ideale medewerker? Of verwacht je meer? Wellicht is de bevlogen medewerker iets waar je wel mee uit de voeten kan.

Een bevlogen medewerker ervaart zijn loopbaan als een pad van ontwikkelingen. Hij heeft al een mooie plek binnen de organisatie verworven, maar ziet ook nog voldoende kansen en mogelijkheden om verder te groeien. Hij heeft een doel in het vizier en weet waarom hij daarheen wil. Hij werkt graag voor een organisatie die dit doel en de benodigde ontwikkeling faciliteert. Hij heeft plezier in wat hij doet en krijgt hier ook energie van. Iets wat niet alleen heel fijn is voor de medewerker in kwestie, maar waar je ook als organisatie zelf veel baad bij hebt. Onderzoek laat dan ook zien dat de goed presterende bedrijven hoog scoren in aantal bevlogen en gelukkige medewerkers.

Wat wil je dus als werkgever weten? Volstaat de kennis je medewerkers tevreden zijn? Of streef je naar meer en wil je weten hoe bevlogen of gelukkig jouw medewerkers zijn?

Zoals je merkt is hierin een verschuiving merkbaar, waardoor we ook zien dat de term medewerkerstevredenheid niet altijd meer de lading dekt. Onze kijk op goed werkgeverschap is door de jaren heen veranderd. Was het vroeger vooral belangrijk dat een werkgever voldeed aan de eerste behoeftes, zoals veilig je werk kunnen doen en op tijd uitbetalen, tegenwoordig worden er meer eisen gesteld. Medewerkers hechten waarde aan leuke collega’s, uitdagend werk en een eerlijke beloning. Daarbij zijn gelukkige medewerker van groot belang voor het bedrijfsresultaat van elke organisatie. Werkgeluk betekent een hogere productiviteit, minder verloop, minder (ziekte)verzuim en een hogere groei. Kortom, onderzoek bij medewerkers moet meer omhelzen dan alleen hoe tevreden zij zijn, maar juist hoe gelukkig ze zijn.

Everybody Frank: het nieuwe medewerkersonderzoek

Everybody Frank biedt de mogelijkheid om het werkgeluk bij medewerkers te meten. Bij een nieuwe visie op medewerkersonderzoek hoort tenslotte ook een nieuwe aanpak om dit uit te voeren. Geen lange vragenlijsten meer die eens in de zoveel tijd wordt uitgestuurd. Maar continue vinger aan de pols. Everybody Frank stelt vragen via een app, om op deze manier wekelijks en laagdrempelig onderzoek te doen onder alle medewerkers. Grote voordeel is dat werkgeluk continu onder de aandacht is van alle medewerkers en dat gedane interventies direct gemonitord kunnen worden. Via het real-time management dashboard kunnen managers vervolgens direct in gesprek met medewerkers om de resultaten te bespreken en zo samen te beslissen welke acties nodig zijn om de werkomgeving te optimaliseren. Met als resultaat? Meer betrokken en bevlogen medewerkers.

Everybody Frank, Everybody Happy.

medewerkersonderzoek

 

 

 

Wetenschappelijk onderbouwd & data gedreven

   100 % anoniem

   reflectie vragen over werkbeleving per week

   diverse aanvullende modules

Everybody FRANK
in actie zien?

Vul het formulier in voor een gratis en vrijblijvende demo afgestemd op jouw specifieke wensen.

Dit kun je verwachten van de demo:

Sparren over de uitdagingen waar jij Everybody FRANK bij wil inzetten in jouw organisatie

Uitleg van de voor jou belangrijkste features met live voorbeelden

Inzicht in de prijs en implementatie gebaseerd op jouw behoefte

Gratis demo aanvragen

Ontdek vrijblijvend hoe FRANK jouw organisatie kan helpen groeien.

    Vertrouwd door

    Ormit
    starshl
    Incluzio
    tkb
    zorgenzekerheid
    gom