Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

Amazon een sprookjesverhaal of horrorscript?

Vandaag heeft Jeff Bezos aangekondigd per 5 juli te stoppen als CEO bij Amazon. 5 juli is voor hem een bijzondere datum omdat hij op die dag 27 jaar daarvoor het bedrijf is begonnen vanuit zijn garage. Amazon is het typische Amerikaanse ondernemerssprookje, van garage naar grootste bedrijf ter wereld. Maar is Amazon wel een sprookje? Of is het eerder een horrorscript over hoe de arbeidsmarkt van de toekomst eruit kan zien.

Technologisering

Door de technologisering verandert de arbeidsmarkt sneller dan ooit. Niemand kan voorspellen hoe de arbeidsmarkt en ons werk er over 10 jaar uit zal zien. Elon Musk is er bijvoorbeeld van overtuigd dat de technologisering ervoor zal zorgen dat er niet voor iedereen genoeg werk is en pleit voor een basisinkomen. Anderen voorspellen dat er wel voldoende werk zal blijven, maar dat inhoud verandert en we onze vaardigheden daarop moeten aanpassen.

Horror

Amazon is één van de grootste werkgevers ter wereld en is zeer vooruitstrevend met het inzetten van technologie, maar dan wel op de verkeerde manier! Amazon komt namelijk al jaren regelmatig in het nieuws vanwege de enorme hoge werkdruk en de slechte behandeling van zijn werknemers. Via hun technologie monitort Amazon werkelijk alles en iedereen, medewerkers hebben nul privacy. Orders dienen via vaste paden te worden gelopen en iedere 11 seconden moet een medewerker een artikel pakken. Wanneer je met collega’s praat, even wat drinkt of naar de wc gaat en er daardoor te lang over doet om een volgend item te pakken, kwalificeert Amazon die tijd als 'vrije tijd'. Wie zo te veel tijd verspilt krijgt strafpunten. Bij te veel strafpunten volgt ontslag.

Ontmenselijking

Heike Geissler, een Duitse schrijfster die uit geldnood een paar weken bij Amazon heeft gewerkt ervaart een ondermijning van haar zelfstandig denkvermogen en doordat ze continu op een andere werkplek wordt geplaatst leert ze niemand kennen. Ze beschrijft het als een geniepige, langzame ontmenselijking en ware uitputtingsslag.

Happy end?

Amazon heeft tot heden altijd alle aantijgingen ontkend en geeft aan trots te zijn op het feit dat ze duizenden banen hebben gecreëerd in de afgelopen jaren. En nu heeft Besoz in zijn afscheidsbrief aangeven dat de nieuwe ambitie van Amazon moet zijn om niet alleen de grootste maar ook de beste werkgever ter wereld worden. Bezos trekt met deze ambitie wel hele grote (bestelde) schoenen aan! Maar Frank is blij dat Amazon eindelijk wil werken aan het welzijn van haar medewerkers en omdat Frank expert is in werkgeluk verbeteren geven wij Amazon alvast de eerste tips om werkgeluk te creëren.

Tip 1: Vergroot de autonomie

Autonomie gaat over het verlangen om je werk op je eigen manier te kunnen doen. Dit geeft niet alleen vrijheid, maar ook het gevoel dat je als medewerker serieus wordt genomen. Amazon kan de behoefte aan autonomie vervullen door te stoppen met monitoren en medewerkers vrij te laten in de te lopen route bij het order pikken en pauze te nemen wanneer zij daar behoefte aan hebben. Geef ze het vertrouwen ook zelfstandig te kunnen denken en handelen.

Tip 2: Creëer gevoel van verbondenheid

De mens is een sociaal dier en heeft behoefte vriendschappen, ook op het werk. De meesten van ons brengen tijdens de werkweek meer tijd met collega’s door, dan met partner of familie. Het is dus fijn om samen te werken met collega’s waar je gelukkig van wordt. Amazon moet dus stoppen met medewerkers continu op een andere plek te zetten en hele korte pauzes te houden en bewust een werkomgeving creëren waarin vriendschappen kunnen ontstaan.

Tip 3: Vergeet niet plezier te hebben

Hoe meer er gelachen wordt, hoe hoger het werkgeluk. Plezier hebben in het werk wat je doet, samen met leuke collega's geeft energie. Amazon zal dus moeten investeren in een meer positieve werksfeer, met waardering voor zijn medewerkers, waar op zijn tijd een compliment gegeven mag worden. Yes, we can!

Frank wenst de nieuwe CEO Andy Jassy veel succes en wil hem op het hart drukken dat werken aan werkgeluk niet alleen menselijk en juist is, maar ook zakelijk gezien heel slim. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gelukkige medewerkers 31% meer productief zijn langer bij hun werkgever blijven en minder kans op burn-out hebben.

Benieuwd hoe gelukkig jouw medewerkers zijn? Met ons doorlopend medewerkerstevredenheidsonderzoek ben je blijvend in contact met je medewerkers.

[noptin-form id=39430]