Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

Blue monday

Feeling Blue? Vandaag is de meest deprimerende dag van het jaar..

Grauw weer, je salaris is al op en je voelt je niet lekker in je lijf, herken jij dit gevoel? Dan heb jij misschien ook last van Blue Monday; de meest deprimerende dag van het jaar.

In 2005 bedacht de Britse psycholoog Cliff Arnall de zeer omstreden Blue Monday. Hij schreef een formule waarmee hij op basis van 6 variabelen kon berekenen wat de meest deprimerende dag van het jaar was. Dat bleek de maandag van de laatste volle week van januari, vandaag dus.

De variabelen zijn; het schuldniveau (met name het verschil tussen je schuld en je vermogen om te betalen), het weer, hoelang geleden het kerst was, de tijd sinds het mislukken van je goede voornemens, het motivatieniveau en het gevoel om actie te ondernemen. Arnall wordt er echter van beschuldigd de formule helemaal niet zelf geschreven te hebben, maar dat een pr-bureau het heeft bedacht en hem geld hebben geboden om zijn naam eraan te verbinden.

Waar of niet, we hebben allemaal wel eens een off-day en FRANK maakt graag iedereen gelukkig dus hier volgen een aantal tips die je door zo’n dag heen helpen.

Tip 1

Sporten, ga iets doen wat je al lange tijd wilde doen of spendeer tijd met vrienden en familie, allemaal activiteiten die je helpen om van je winterblues af te komen.

Sporten is een geweldig middel om je winterdip uit te bannen en de beste manier om je lekker in je vel te voelen. Maak sporten vooral niet te ingewikkeld, 30 minuten is genoeg, maak een wandeling, ga zwemmen of ga met de fiets ipv de auto. Beweeg in ieder geval dertig minuten om de voordelen te voelen.

Tip 2

Geen zin om te sporten? Ga dan iets doen om je zelf af te leiden, bijvoorbeeld naar de bioscoop. Of boek een reisje, bijvoorbeeld je zomervakantie, een stedentrip of een weekendje weg. De voorpret en het vooruitzicht kan je dag weer beter maken.

Tip 3

Laatste tip; Ga op tijd naar bed. Slaaptekort heeft grote invloed op je stemming. Pak vannacht wat extra uren slaap en je zult je morgen vrolijker voelen. Bovendien is dan de meest deprimerende dag dan ook sneller voorbij.

Over de auteur

Met een passie voor het bevorderen van werk-welzijn heeft Maartje een achtergrond in arbeidspsychologie en heeft zij zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van innovatieve methoden om werkgeluk te meten en te verbeteren. Met jarenlange ervaring heeft Maartje talloze organisaties geholpen om een gezonde en bloeiende werkomgeving te creëren.