Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

Mensgericht leiderschap

Het is een veel gehoorde quote “Employees Don’t Quit Their Jobs, They Quit Their Bosses”. De impact van de leidinggevende op het werkgeluk van de medewerkers is groot. Dat is best even een zware last die zomaar op jouw schouders als leidinggevende ligt. Met al je goede intenties zou jij zomaar de reden kunnen zijn dat een medewerker niet happy is op zijn werk. Wees gerust, in dit artikel delen wij graag wat inzichten over mensgericht leiderschap met je die je helpen het werkgeluk bij medewerkers te vergroten.

Hoe komt het dat de rol van de leidinggevende zo bepalend is?  

Iedere medewerker heeft een aantal basisbehoeftes als het gaat om zijn werkomgeving. Wanneer aan deze basisbehoeftes wordt voldaan kan de medewerker het meeste werkgeluk ervaren. Een van deze behoeftes is autonomie. Medewerkers vinden het fijn om zelfstandig te werk te gaan en eigen keuzes te maken. De werkomgeving moet dit wel faciliteren. En dat vraagt om minder regels van bovenaf, meer vertrouwen geven en loslaten. Dat is lastig, want als leidinggevende ben je ook verantwoordelijk voor het eindresultaat en daardoor ben je toch op zoek naar een bepaalde vorm van zekerheid en wil je sturing geven zodat de doelen gehaald worden. Dit vraagt dus om minder taakgericht, maar juist meer mensgericht leiderschap.

Hoe kan je loslaten en resultaat bereiken tegelijkertijd?

Controlesystemen zijn nuttig maar verminderen het vermogen van persoonlijk leiderschap en autonomie bij de medewerker. De medewerker wordt al snel ontmoedigd om bijvoorbeeld nieuwe ideeën aan te dragen, omdat dit niet past binnen de bestaande regels of omdat hij de ruimte hiervoor niet krijgt. Het vergroten van het gevoel van autonomie bij de medewerker en hiermee dus ook het vergroten van de resultaten van het team vraagt om een andere stijl van leiderschap, eentje die helpt bij het vervullen van de basisbehoeftes.

Mensgericht leiderschap, wat houdt dat in?

De term verraad met misschien al een beetje. Bij mensgericht leiderschap licht de focus meer op de medewerker zelf, dan op de taak. Je bent dus als het ware een chef de mission die de juiste omstandigheden creëert waarbinnen de medewerker kan presteren en die ervoor zorgen dat iedereen zich onderdeel voelt van het team. Hoe doe je dat? Hierbij een aantal tips om je op weg te helpen:

  • Maak echt contact met je medewerkers. Zeg goedemorgen, haal een kopje koffie (echt, zo simpel kan het zijn) en luister naar wat ze te zeggen hebben. Ook als een medewerker bij je komt met een vraag, vraag dan eerst welke ideeën ze zelf al hebben in plaats van gelijk een oplossing aan te rijken.
  • Geef medewerkers ruimte om zelf beslissingen te nemen, geef ze vertrouwen en bevoegdheden. Begin misschien klein en breidt dit uit.
  • Faciliteer dat medewerkers hun mening kunnen geven. En probeer ook echt iets met deze inbreng te doen. Door bijvoorbeeld medewerkers te betrekken bij besluiten die hun vakgebied raken of ze bewust uit te nodigen te spreken tijdens een vergadering.
  • Bekrachtig mensen, complementeer de inzet die ze geven. Ook als het resultaat er nog niet helemaal is, mag de moeite die de medewerker doet ook al beloont worden met een compliment.
  • Wees ook een rolmodel voor je team. Als je zelf al niet bevlogen bent in je rol hoe kan je deze energie dan overdragen op anderen?

Een kijkje in de spiegel met mensgericht leiderschap

Mensgericht leiderschap klinkt dus misschien een beetje soft. Maar je dient hier als persoon wel degelijk sterk voor in je schoenen te staan en lef te hebben. Tijd om misschien weer even de spiegel voor te houden en voor jezelf te bedenken:

  • Wat vind ik zelf belangrijk in mijn werk? Op welke manier is mijn werk van betekenis? Wat is mijn persoonlijke missie op het werk?
  • Welke vaardigheden helpen bij het realiseren daarvan? En welke wil ik nog verder ontwikkelen?
  • Op welke manier ervaar ik zelf regelruimte en autonomie binnen mijn rol? Wat versterkt dat en wat juist niet?
  • Hoe zou ik anderen kunnen helpen om meer autonomie te ervaren? En hoe kan ik dit borgen binnen je team?

Begint de energie al te stromen om met mensgericht leiderschap aan de slag te gaan? Wacht niet, zet gewoon die eerste stap. Begin anders klein en haal een lekkere kop koffie voor jezelf en je teamleden. Klaar voor het grotere werk? Met Everybody Frank kan je een doorlopend medewerkerstevredenheidsonderzoek doen. Hierdoor krijg je o.a. inzicht in hoe factoren als autonomie, stijl van leidinggeven en samenwerking binnen jouw team worden beleefd.

[noptin-form id=39430]

Over de auteur