Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

herstelbehoefte

Herstelbehoefte: waarom het nemen van pauzes net zo belangrijk is als hard werken

Iedereen die wel eens traint voor een sportprestatie weet dat je de meeste spierkracht opbouwt op de dagen dat je niet sport, op de rustdagen. Zo is het met werken ook; wie hard werkt, moet de tijd nemen om daarvan te herstellen, niet alleen na het werk, maar ook tijdens het werk door het nemen van voldoende pauzes. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar het gebeurt veel te weinig. Kennelijk is het voor medewerkers lastig om zichzelf voldoende pauzes te gunnen.

Wat is herstelbehoefte?

Herstelbehoefte is de behoefte van het menselijk lichaam en brein om te herstellen van de mentale, fysieke en emotionele inspanning die vereist is voor werk en andere dagelijkse activiteiten. Het nemen van pauzes gedurende de dag, het hebben van een goede nachtrust, het nemen van vakantie en vrije dagen en het deelnemen aan ontspannende activiteiten buiten het werk zijn allemaal vormen van herstelbehoefte.

Waarom is herstelbehoefte belangrijk?

Herstelbehoefte is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste helpt het bij het verminderen van stress en uitputting, wat kan leiden tot een verbeterde fysieke en mentale gezondheid. Door regelmatig te herstellen, kunnen medewerkers hun energieniveau en motivatie op peil houden en verminderen ze het risico op burn-out en andere stressgerelateerde aandoeningen. Ten tweede kan herstelbehoefte leiden tot een verbeterde productiviteit en prestaties op het werk. Medewerkers die regelmatig herstellen, zijn vaak meer gefocust, hebben meer energie en kunnen efficiënter werken dan medewerkers die dat niet doen.

herstelbehoefte

Oorzaken hoge herstelbehoefte

Er zijn verschillende oorzaken voor hoge herstelbehoefte bij medewerkers. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn: een hoge werkdruk, langdurig zitten of staan, emotionele belasting, slaaptekort of gebrek aan autonomie. Dit kan leiden tot stress en/of uitputting.

Medewerkers voelen herstelbehoefte onvoldoende aan

Werk afwisselen met pauzes zorgt ervoor dat werknemers kunnen herstellen. Maar niet elke medewerker voelt goed aan wanneer dat nodig is en neemt voldoende ruimte voor pauzes. Met alle risico’s van dien. Door het goed monitoren van de herstelbehoefte kunnen medewerkers en teams leren hun vermoeidheid te herkennen en op tijd rust te nemen.

Vicieuze cirkel

Herhaald onvoldoende herstellen wordt ook gezien als de start van een vicieuze cirkel, waarbij er steeds meer inspanning nodig is om bij een nieuwe werkdag op gelijk niveau te presteren. Opgestapelde vermoeidheid leidt tot gezondheidsproblemen, ziekteverzuim en werkonbekwaamheid. Het is dus belangrijk om vermoeidheid te herkennen en direct in te grijpen.

herstelbehoefte

Inzicht in de herstelbehoefte

Everybody Frank meet de hoogte van de herstelbehoefte van medewerkers en maakt dat inzichtelijk voor de medewerker en organisatie.

Op basis van de geanonimiseerde teamresultaten kunnen werkgevers gericht actie ondernemen om medewerkers te helpen bij het herstellen. Dat is heel belangrijk, want wanneer meer dan 50% van een team aangeeft vermoeid te zijn dan leidt dat tot problemen voor het hele team. De groep ‘fitte’ werknemers is dan namelijk niet meer instaat om te werk op te vangen van de vermoeide werknemers en daarmee komen ook zij in vicieuze cirkel van vermoeidheid terecht.

5 tips om medewerkers te helpen met herstellen

Rust geldt alleen als hersteltijd als de medewerker er bewust ruimte voor neemt en afstand neemt van het werk. Er zijn allerlei redenen waarom dat niet gebeurt, maar de bedrijfscultuur en hoge werkdruk hebben hier invloed op. Belangrijk dus dat werkgevers en leidinggevenden een omgeving en cultuur creëren waarin pauze nemen en uitrusten gestimuleerd wordt. Bijgaand 5 tips om gezonde werkomgeving te creëren.

Tip 1:

Moedig medewerkers aan om pauzes te nemen gedurende de dag. Pauzes kunnen helpen om stress te verminderen en de productiviteit te verhogen. Moedig ze ook aan om pauzes te nemen die hen helpen te ontspannen, zoals een korte wandeling of een meditatiepauze.

Tip 2:

Creëer een gezonde werkomgeving. Dit kan onder meer betekenen dat je de werkruimte schoon en opgeruimd houdt, zorgt voor voldoende licht en lucht, en ervoor zorgt dat de werkomgeving ergonomisch is.

Tip 3:

Stimuleer medewerkers om actief te blijven. Beweging kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van herstel. Moedig medewerkers aan om actief te blijven gedurende de dag, zoals door regelmatig te bewegen of een sport te beoefenen buiten werktijd.

Tip 4:

Bied flexibele werktijden aan. Door flexibiliteit te bieden, kunnen medewerkers hun tijd beter beheren en beter omgaan met hun dagelijkse verplichtingen. Hierdoor kunnen ze beter herstellen en zich concentreren op hun werk wanneer ze op kantoor zijn.

Tip 5:

Moedig medewerkers aan om grenzen te stellen. Door een evenwichtige scheiding tussen werk en privé te creëren, kunnen medewerkers beter herstellen en zich meer ontspannen voelen buiten werktijd. Dit kan bijdragen aan hun gevoel van welzijn en herstel.

[noptin-form id=39430]