Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

Nieuwsgierig

Wees eens wat vaker een OEN!

Misschien ken je deze uitdrukking wel? De OEN staat voor open, eerlijk en nieuwsgierig en wordt regelmatig gebruikt als ezelsbruggetje tijdens communicatietrainingen. En dat is niet voor niets. Nieuwsgierigheid is een belangrijke vaardigheid op de werkvloer. Niet alleen voor de organisatie om succesvol te zijn, maar ook voor de medewerker om meer werkgeluk te ervaren. Toch is het een skill die niet zo vaak als gespreksonderwerp op de agenda staat. Hoe komt dat?

Nieuwsgierigheid is de drang die je voelt als je meer over iets wilt weten. Waarom is dé vraag die je dan graag stelt. Je onderzoekt en verkent een onderwerp van verschillende kanten om een volledig beeld van te krijgen. Let op, nieuwsgierigheid is niet op het puntje van je stoel zitten voor de laatste kantoorroddel.

Meer werkgeluk

Uit onderzoek blijkt dat nieuwsgierige medewerkers over het algemeen meer werkgeluk ervaren doordat ze een sterke behoefte hebben om nieuwe dingen te ontdekken en te leren. Wanneer ze vervolgens worden blootgesteld aan nieuwe taken, uitdagingen en zich veilig voelen te experimenteren, voelen ze zich betrokken bij hun werk en ervaren ze meer werkgeluk. Onderstaand geluksfactoren die hierbij belangrijk zijn.

Pesten op de werkvloer

Persoonlijke ontwikkeling: Nieuwsgierige medewerkers streven naar persoonlijke groei en ontwikkeling. Ze zijn bereid om nieuwe vaardigheden te leren en zichzelf uit te dagen. Door continu te leren en te groeien in hun werk, ervaren ze een gevoel van vooruitgang en competentie, wat bijdraagt aan hun werkgeluk.

Autonomie: Nieuwsgierige mensen hebben een sterke behoefte aan autonomie. Ze nemen graag initiatief, stellen vragen en gaan op onderzoek uit. Wanneer ze de ruimte krijgen om hun nieuwsgierigheid te volgen en zelfstandig te werken, voelen ze zich meer gelukkig in hun werk.

Samenwerken: Nieuwsgierige medewerkers gedijen over het algemeen goed in een team waar een sprake is van fijne onderlinge relatie, waarin hun nieuwsgierigheid wordt aangemoedigd en gewaardeerd. Een team waar er sprake is van open communicatie en waardering voor elkaars nieuwe ideeën kan bijdragen aan het werkgeluk van nieuwsgierige medewerkers.

Nieuwsgierige medewerkers onmisbaar voor succesvolle organisaties

Nieuwsgierige medewerkers zijn ontzettend belangrijk voor organisaties doordat zij over meer flexibiliteit en aanpassingsvermogen beschikken. En dat zijn in deze steeds sneller veranderende wereld hele belangrijke eigenschappen. Ze zijn flexibel en hebben een groot aanpassingsvermogen, waardoor ze gemakkelijker kunnen omgaan met veranderingen in de werkomgeving. Dit maakt hen hele waardevolle teamleden bij projecten die flexibiliteit en het vermogen om snel te leren en aan te passen vereisen.

Er bestaan geen domme vragen

Toch verliest een groot gedeelte van ons de ongeremde nieuwsgierigheid die we als kind allemaal hadden. Hoe komt dat? Naarmate we ouder worden gaan er andere factoren een rol spelen, factoren waar we als kind nog weinig last van hebben. Met name in organisaties zijn er belemmeringen die de nieuwsgierigheid van medewerkers laten dalen. Bijvoorbeeld de angst om dom over te komen, het gevoel hebben alles al te weten, je mening niet durven uiten of de angst om fouten te maken.

Een gemiste kans. Want uit diverse onderzoeken blijkt dat nieuwsgierige mensen gelukkiger en gezonder zijn, betere relaties aangaan op de werkvloer en intelligenter zijn.

Hoe kun je nieuwsgierigheid op de werkvloer stimuleren?

  • Iedereen wordt nieuwsgierig geboren. Train je nieuwsgierigheidsspier door met collega’s in gesprek te gaan. Stel hierbij zoveel mogelijk open vragen. Welke informatie haal je hieruit en hoe kan je die toepassen in je eigen praktijk?
  • Heb met regelmaat oog en aandacht voor wat er nu om je heen gebeurt. Zijn de mensen om je heen vrolijk? Of is de sfeer om te snijden? En hoe komt dat? Op die manier kun je vaker ontdekkingen doen die je zullen verbazen.
  • Creëer een cultuur waar het oké is om fouten te maken. Sterker nog, fouten maken is een belangrijke leermeester.
  • Maak ruimte voor twijfel. Blijf niet standvastig bij je standpunt, maar vraag jezelf af of je daadwerkelijke de juiste informatie hebt verzameld om tot dit punt te komen. Hierdoor kan je nieuwe denkrichtingen en perspectieven laten ontstaan.

En? Zeg eens eerlijk? Zijn er onderwerpen in jouw werk die je intrigeren? Ga die dan onderzoeken! Je zult zien dat je hier veel plezier en voldoening uit kunt halen.

Everybody Frank

Wil je weten of jouw organisatiecultuur nieuwsgierig stimuleert? Met het MTO van Everybody Frank kom je er achter.

[noptin-form id=39430]