Toedeloe Taboe, in gesprek naar werkgeluk
Welkom op deze pagina voor Frank ambassadeurs. Jij speelt als ambassadeur een belangrijke rol in het verhogen van het werkgeluk binnen jouw team. En dit begint bij het bespreekbaar maken van de werkbeleving. Wat leeft er op dit moment binnen het team? En wat willen jullie met elkaar veranderen of verbeteren?
Door regelmatig aandacht te geven aan de werkbeleving binnen het team, voelen medewerkers zich allereerst gehoord én gezien. En daarnaast voorkom je hiermee samen dat er een disbalans ontstaat tussen werkgeluk aan de ene kant en werkstress aan de andere kant.
Op deze pagina laten we zien hoe je dit aan kunt pakken.
Stap 2: Creëer de juiste omstandigheden
Voorwaarde voor een gesprek over werkbeleving is dat alle teamleden zich veilig voelen om open en eerlijk te zijn. Please be Frank! Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar is in de praktijk soms nog best lastig. Hieronder een paar tips:
Tip 1: Het is misschien een beetje ongemakkelijk, maar durf zelf ook kwetsbaar te zijn. Als Frank ambassadeur ben je een rolmodel, dus geef het goede voorbeeld.
Tip 2: Stel bij het eerste gesprek samen (=draagvlak) een paar huisregels op, wat heb je nodig om open en eerlijk te durven zijn? Hieronder vind je een formulier voor het vastleggen van de huisregels, mét daarin een aantal suggesties.
Tip 3: Leg de eerste keer het rapport goed uit aan het team. Wat betekenen de verschillende onderdelen? Benadruk dat het rapport anoniem is en dat teamleden zich geen zorgen hoeven te maken dat antwoorden herleidbaar zijn tot individuen.
Tip 4: Bespreek de werkbeleving regelmatig met het team, bijvoorbeeld één keer per maand. Maak het bij voorkeur een vast onderdeel van een bestaande bespreking, zoals een maandelijks teamgesprek.
Het gevoel van veiligheid is iets waar je als team aan moet werken. Wil je graag meer informatie en tips over een veilige werkomgeving? Lees dan het artikel: “Toedeloe taboe, tips voor een veilige werkomgeving”.
Stap 3: Het gesprek
Dan nu over naar het daadwerkelijke gesprek. Het doel van het gesprek is natuurlijk om de gezamenlijke werkbeleving te verbeteren. Het feit dat je regelmatig met elkaar in gesprek gaat over werkbeleving is vaak al 80 % van de oplossing. Medewerkers voelen zich hierdoor gezien en gehoord en ervaren dat ze zelf invloed hebben op hun eigen werkbeleving.
Het is belangrijk dat je tijdens het gesprek aan iedereen ruimte geeft om te spreken. Doen ze dit niet uit zichzelf? Nodig ze dan actief uit om dit wel te doen. Stel zoveel mogelijk open vragen zoals: Hoe denken jullie hierover? Hoe zouden jullie het graag zien ? Welke ideeën hebben jullie hierover? Etc.
Let hierbij ook op wat er niet gezegd wordt. Non verbale communicatie vertelt ook een verhaal. Dit benoemen en bespreken kan veel verheldering geven.
Hieronder vind je een handige leidraad die je kan gebruiken bij het gesprek.
Stap 1: Kijk eerst met elkaar naar de balans tussen Werkgeluk en Werkstress.
Elke functie kent werkstress, en dat is niet per se negatief; sommige mensen gedijen zelfs onder druk. Het cruciale punt is het vinden van een gezonde balans tussen werkgeluk en werkstress. Bij Everybody Frank is de norm voor werkgeluk een 7 (of hoger) en voor werkstress een 4 (of lager).
Bespreek de balans tussen werkgeluk en werkstress voor jouw team. Deze scorecard kan jullie hierbij helpen
Stap 2: Selecteer de te bespreken factoren.
Kies samen welke factoren jullie vandaag willen bespreken. Bespreek niet alle factoren in één keer maar beperk het tot één of enkele factoren per keer. Gebruik hierbij de gespreksstarters die Frank in het dashboard biedt.
Focus ook op het positieve: Besteed niet alleen aandacht aan verbeterpunten maar kijk juist ook naar wat er al goed gaat en hoe je deze elementen nog verder kunt versterken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat werkgeluk een remmende werking heeft op werkstress. Dit betekent dat door gericht werkgeluk te bevorderen, de werkstress afneemt en een onbalans in de werkbeleving sneller wordt hersteld.
Stap 3: Maak werkafspraken. Als er werkafspraken uit het gesprek voortvloeien, maak deze dan concreet. Via onderstaand formulier kan je deze acties/ afspraken op een handige manier vastleggen.
Stap 4: Follow-up en evaluatie: Bekijk de volgende keer dat jullie het teamrapport bespreken of iedereen zich aan de werkafspraken heeft gehouden. Controleer of de tevredenheid over het besproken onderdeel van de werkbeleving is toegenomen. Dit kan eenvoudig door op de desbetreffende factor in het dashboard te klikken en de trendlijn te bekijken.
Achtergrond informatie
Ben je nieuwsgierig naar meer achtergrondinformatie over Everybody Frank, welke onderwerpen we meten en waarom? Lees dan het theoretisch kader. Ben je benieuwd hoe we de resultaten berekenen en welke verschillende analyses we gebruiken? Lees dan de statistische verantwoording.
Meest gestelde vragen
Heb je vragen over het gebruik van Frank, kijk dan op onze supportpagina. Daar vind je de antwoorden op de meest voorkomende vragen en foutmeldingen. Deze zijn gecategoriseerd in algemeen, foutmeldingen bij het inloggen, registreren en wachtwoord veranderen.
Staat jouw vraag, foutmelding of probleem hier niet tussen? Dan is onze helpdesk natuurlijk altijd bereid om je te woord te staan! Wij zijn binnen kantooruren bereikbaar op: 085-800 1777 van maandag t/m vrijdag. Tevens kan je onze klantenservice mailen op: servicedesk@everybodyfrank.com.
Best practises
Ben je benieuwd hoe andere organisaties werken met Frank? Kijk dan eens bij onze klantencases. Daarin vertellen verschillende klanten hoe zij Frank inzetten. Heb jij een goede of leuke best practise die je met ons en andere organisaties wilt delen, mail dan naar je succesmanager. Dan delen wij deze graag op deze pagina zodat iedereen van elkaar kan leren.
Inspiratie nodig?
Wil je jouw collega's meer vertellen over werkgeluk en ben je op zoek naar inspiratie? Wij schrijven regelmatig blogs en artikelen over werkgeluk en alles wat daarmee te maken heeft. Kijk bij Frank's nieuws & artikelen.