Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

Verzuim verlagen

Verzuim verlagen

De wereld veranderd sneller dan ooit. We werken steeds langer door, niet alleen omdat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog kruipt. Maar ook omdat we steeds langer fit en gezond blijven en er voor kunnen kiezen om langer door te werken. De huidige loopbaan uitdaging is dan ook duurzame inzetbaarheid. Hoe kan ik gezond én relevant blijven voor de arbeidsmarkt.

Wat is verzuim?

Wanneer een medewerker niet aan het werk is vanwege ziekte dan noemen we dat verzuim. Dit kan kortdurend verzuim zijn, bijvoorbeeld door een griepje of pijn in de rug. Maar dit kan ook langdurend zijn. Hiervan is sprake wanneer een medewerkers langer dan zes weken afwezig is. Dit kan komen door een burn-out, of door een bedrijfsongeval.

Iedereen kan een keer een griepje hebben, maar als een medewerker zich regelmatig kortdurend ziek meld dan ligt langdurig verzuim op de loer. Volgens het TNO kost een verzuimdag gemiddeld 250 euro. Het loon moet gewoon doorbetaald worden, wellicht moet er vervanging worden geregeld of er komt extra druk op collega’s te liggen. En bij langdurig verzuim komen daar ook nog de kosten voor re-integratie nog bij kijken. Verzuim is voor niemand prettig en daarom is het verstandig om vinger aan de pols te houden om zo het verzuim te kunnen voorkomen en verlagen.

De meest voorkomende reden voor verzuim

Er is al jarenlang een toename zichtbaar in het langdurig verzuim door werkstress. Ruim 30 procent van het langdurig verzuim is gerelateerd aan psychische klachten en gemiddeld duurt het 293 dagen voordat deze mensen weer aan het werk zijn. Dat is lang! En steeds meer medewerkers raken overspannen of krijgen een burn-out. Tijd om deze trend te doorbreken.

Gelukkig is er genoeg te doen om het ziekteverzuim door stress te verminderen. De oplossing wordt meestal gezocht in het laten afnemen van bronnen van werkstress, bijvoorbeeld door de werkdruk te verminderen. Maar het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat medewerkers beter om kunnen gaan met stressvolle situaties als zij meer werkgeluk ervaren. Dus niet alleen het wegnemen van stressvolle factoren als werkdruk gaat het ziekteverzuim verminderen. Juist het bevorderen van de punten waar mensen energie van krijgen gaat hier het meeste bij helpen.

.

verzuim verlagen

Verzuim verlagen: Herken (vroege) signalen

Een medewerker valt niet van de ene op de andere dag uit door stress gerelateerde klachten. Dit is een proces waarbij het emmertje steeds meer volloopt totdat de spreekwoordelijke druppel deze doet overlopen. Dit betekent dat wanneer je als werkgever voldoende oog hebt voor je medewerker je dit meestal al hebt zien aankomen. Wat zijn vroege signalen dat een burn-out op de loer ligt?

  • Iemand is sneller ontevreden, reageert snel geïrriteerd op kleine dingen. Een glimlach is af te toe ver te zoeken.
  • Iemand gaat zich steeds cynischer uiten ten aanzien van verschillende dingen en heeft moeite met veranderingen.
  • Iemand voelt zich moe en heeft weinig energie. Na een werkdag hebben ze echt even de tijd nodig om weer energie te hebben om iets leuks te gaan doen. Het liefst ploffen ze na een werkdag op de bank om er de volgende dag pas weer vanaf te komen.

Als je deze signalen kunt herkennen is dit al een eerste stap die je kunt zetten om het verzuim te verlagen. Wacht niet af, maar ga in gesprek met de betreffende medewerker.

Wanneer het aankomt op het verzuim verlagen is voorkomen beter dan genezen. Wanneer medewerkers hun energiebronnen kunnen benutten krijgen ze een buffer om beter met stressvolle situaties om te gaan. Zorg dus voor een positieve en prettige werkomgeving, waarbinnen medewerkers kunnen floreren. Hoe krijg je nu grip op waar medewerkers energie van krijgen en hoeveel werkgeluk ze ervaren? Everybody Frank heeft een leuke manier ontwikkeld om dit te meten en in beeld te brengen. Via de Frank werkbelevingsapp krijgen medewerkers een paar keer week een vraag over hun werkbeleving. Ze beantwoorden iedere keer een vraag over een ander aspect van het werk, waardoor het nooit saai wordt en ook weinig tijd kost. Vervolgens genereren deze antwoorden een mooi inzicht voor de werkgever wat de energieslurpers en de energiegevers van de medewerkers zijn. Deze informatie is heel waardevol om het risico op langdurig verzuim te verlagen.

Tips voor verzuim preventie

Wat kan je nu concreet doen om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen? Hieronder volgen een paar tips voor verzuim preventie op een rij.

Tip 1: heb oog voor de medewerkers en ga een goed gesprek niet uit de weg

De eerste signalen dat een medewerker niet lekker in zijn vel zit zijn zichtbaar voor degene die dichtbij deze medewerkers staan. In de meeste gevallen zal dit de teamleider of leidinggevende zijn. Is het gedrag anders geworden dan je gewend bent van deze medewerker? Geef hier dan aandacht aan! Als HR kan je ervoor zorgen dat leidinggevenden bewust zijn van de belangrijke rol die ze hierin spelen. Mochten ze aangeven dit lastig te vinden, dan kan je ze beter uitrusten om deze rol te vervullen.

verzuim verlage

Tip 2: voer een medewerkerstevredenheidsonderzoek uit

medewerkerstevredenheidsonderzoek uit te laten voeren. Zo krijg je inzicht in verschillende aspecten die kunnen bijdragen aan het verlagen van het verzuim. Waar zijn medewerkers tevreden over en waar is ruimte voor verbetering? Door te bouwen aan een werkomgeving die de medewerkers faciliteert om hun werk goed te kunnen doen, ruim je mogelijke stressfactoren uit de weg.

Tip 3: zorg voor een positieve organisatiecultuur

De waarde van een compliment en waarderen wat bereikt is wordt vaak onderschat. We zijn het gewend om onze aandacht te richten op problemen. Dit is praktisch en concreet, want deze kunnen we aanpakken en oplossen. Er zit echter een grote meerwaarde in meer positief kijken naar de organisatie voor effectieve verzuim preventie. Zie het als het zorgen voor een plant. Ga je pas water geven als de bladeren hangen en bruin worden? Of zorg je voor een goede potgrond en geef je ruim op tijd water om dit te voorkomen? Er is zelfs een experiment gedaan waarbij 2 planten onder dezelfde omstandigheden werden verzorgd. Vervolgens werd tegen de ene plant negatieve dingen gezegd en tegen de andere plant werd met positieve woorden gesproken. Het resultaat? De plant die alleen maar negativiteit te horen kreeg stond er na 30 dagen een stuk slechter bij dan de andere plant.

Zie hier een leuk filmpje waar het experiment in beeld is gebracht:

Tip 4: krijg inzicht in werkbeleving

Meten is weten! Ontdek wat er echt leeft binnen de organisatie met behulp van HR Analytics. Gebruik data om effectief beleid te maken voor verzuimpreventie. Uiteraard kan je als HR-professional meerdere interventies bedenken die positief kunnen bijdragen aan de werkbeleving. Maar hoe mooi zou het zijn als je heel gericht inzicht hebt in wat het belangrijkste thema is waar verbetering nodig is. Hiermee sluit je aan bij waar daadwerkelijk behoefte aan is en zal de impact van de interventie worden vergroot

Eén HR analytics platform voor alle medewerkersonderzoeken

Everybody Frank is een platform voor het beheren van Werk-Welzijn. Ons platform biedt de mogelijkheid om tot data gedreven HR-beleid te komen. Dat klinkt misschien onpersoonlijk maar onze app heeft in 2023 al meer dan 25.000 blije medewerkers opgeleverd. Logisch dus dat steeds meer organisaties voor Everybody Frank kiezen.

Onderzoek de werkbeleving

De basis van het Frank medewerkersonderzoek

Gebaseerd op het job Demands-Resources model

Continu onderzoek geeft extra analyse mogelijkheden

Keuze uit meer dan 20 werkbelevingsfactoren

Onderzoek de vitaliteit

Uitbreiding op het medewerkersonderzoek

Online VitaliteitsScan

Individuele gezondheidscontrole op locatie

Toegang tot interventieplatform vitaliteit

Onderzoek het functioneren

Uitbreiding op het medewerkersonderzoek

Laagdrempelig feedback vragen

Keuze uit meer dan 25 competenties (enterprise)

Input voor functioneringsgesprek

Verzuim verlagen met behulp van Everybody Frank

Everybody Frank heeft een laagdrempelige manier ontwikkeld om deze waardevolle HR data in beeld te brengen. Met behulp van het management dashboard krijg je grip op de werkbeleving. In de overzichtelijke werkgeluk analyse wordt het werkgeluk ontleed naar 12 hele concrete factoren die een bijdrage leveren aan een prettige werkomgeving. Wanneer je zicht hebt welke van deze 12 verbeterd kunnen worden kan je als werkgever de eerste stappen zetten om het verzuim door stress gerelateerde klachten te verlagen. Uiteraard wordt er ook in beeld gebracht welke stressfactoren een rol spelen en hoe fit of vermoeid groepen medewerkers zich voelen. Door vragen te stellen over de herstelbehoefte kan in de verzuim preventie analyse een advies worden gegeven wanneer de vermoeidheid teveel is toegenomen en er dus een risico op uitval is. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden?

Neem contact op en vraag een vrijblijvende demo aan.

Zorg en zekerheid MTO klant Everybody Frank
Incluzio MTO klant Everybody Frank
Boer en Croon klant medewerkerstevredenheidsonderzoek Everybody Frank
Intratuin klant medewerkersonderzoek Everybody Frank
Ministerie van Buitenlandse zaken klant everybody Frank
Gom Schoonmaken klant medewerkerstevredenheidsonderzoek everybody Frank

De cijfers van Everybody Frank

Klanten
Gebruikers
%
actieve wekelijkse gebruikers
/10
rapportcijfer van gebruikers