Neem contact op via: +31 (0)20 823 31 99  

Werken bij Frank

werkgeluk

Zelfkennis is de eerste stap richting meer werkgeluk

Zelfkennis is de eerste stap richting meer werkgeluk. Met inzicht in persoonlijkheid, komt inzicht in waarom bepaalde keuzes worden gemaakt, wat maakt de mij gelukkig? Daarover kunnen medewerker en leidinggevende met elkaar in gesprek. De medewerker krijgt zo de regie van zijn eigen werkgeluk.

De huidige technologisch revolutie maakt dat de wereld waarin wij leven en werken sneller verandert dan ooit. Organisaties en hun werknemers moeten zich continu blijven ontwikkelen om de nieuwe technologieën bij te houden. De meeste organisaties zijn zich hier al van bewust, en besteden vaak veel aandacht en geld aan de ontwikkeling van hun medewerkers. De medewerker toont helaas nog weinig eigen initiatief. En daar ligt precies de crux. Het is de medewerker die de gevolgen van het niet bezitten van de juiste vaardigheden zal merken. De arbeidsmarkt wordt flexibeler, het ontslagrecht ruimer en het sociale vangnet schraler.

Na het voltooien van een opleiding en vinden van een baan blijkt dat medewerkers niet of nauwelijks meer nadenken over hun loopbaan. Ze rollen van de een functie in de andere, totdat dit een keer tot stilstand komt en dan is het vaak te laat. Opeens blijken hun vaardigheden niet meer aan te sluiten op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek van UWV blijkt een mismatch tussen werkgevers en werknemers op de ICT arbeidsmarkt. Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur van UWV: ‘Niet elke werkzoekende ICT’er vindt gemakkelijk een baan. In de ICT is er een duidelijke kwalitatieve mismatch: de vereiste kennis is vaak specifiek en moet up-to-date zijn.’

Diederick Doets, oprichter van Everybody Frank verwoord heel helder: ‘Help de medewerker zelf eigenaar te worden van zijn werkgeluk.’

Reflectie op duurzame inzetbaarheid

Wanneer medewerkers reflecteren over hun drijfveren, skills, werkbeleving en vitaliteit, vormen zij een duidelijk zelfbeeld. Waar ben ik goed in? Waar krijg ik energie van? Wat vind ik niet leuk?  De medewerker wordt bewust van zijn werkwaarden en kwaliteiten en kan vanuit daar kijken naar de toekomst. Welke gevolgen hebben de technologische ontwikkelingen voor mijn vakgebied en voor de inhoud van mijn functie? Past de functie en organisatie dan nog bij mij? Sluit het nog aan op mijn drijfveren, vaardigheden en kennis?

Feedback

Niet alleen reflectie helpt bij het vormen van het zelfbeeld, maar ook de reacties van anderen dragen bij aan een duidelijker zelfbeeld. Collega’s vormen tijdens het samenwerken een beeld van elkaar. Door het vragen van feedback kan de medewerker vergelijken of het beeld wat anderen van hem hebben, past bij het beeld wat hij van zich zelf heeft. De medewerker kan als het ware de binnenkant met de buitenkant vergelijken.

Software biedt de oplossing

Hoewel reflectie en feedback alom bekend zijn, worden ze nog te weinig toegepast. De technologisering biedt hier uitkomsten, er zijn een aantal innovatieve oplossingen op de markt. Een van die oplossingen is Everybody Frank; een reflectie- en feedbacksoftware. Frank confronteert de medewerkers wekelijks met leuke, verrassende en soms lastige vragen met betrekking tot zijn drijfveren, vitaliteit en vaardigheden. Wanneer de reflectie een vaardigheid betreft zal Frank automatisch feedback vragen aan collega’s.

Reflectie in combinatie met feedback versnelt de ontwikkeling.

Meten van medewerkerstevredenheid

Met het beantwoorden van de reflectie vragen over zijn werkgeluk geeft de medewerker tegelijk feedback aan de organisatie. De antwoorden worden geanonimiseerd, maar geven de organisatie een haarscherp beeld van zijn werkgeverschap. Zo kun je precies duiden wat de sterke punten zijn van de organisatie, bijvoorbeeld de collegialiteit of de goede arbeidsvoorwaarden. Maar daarnaast zie je welke punten voor verbetering vatbaar zijn volgens de medewerkers. Zo kan het zijn dat de ene functiegroep problemen heeft met de ervaren autonomie en de werkdruk, terwijl een andere functiegroep zich onvoldoende veilig voelt op het werk. Wanneer je aan de juiste thema’s werkt kan je snel het werkgeluk van je medewerker vergroten.

Het eens in de twee à drie jaar doen van een medewerkerstevredenheidsonderzoek geeft geen actueel beeld en biedt onvoldoende mogelijkheden om actief te sturen op het vergroten van het werkgeluk. Met Everybody Frank heeft een organisatie altijd de vinger aan de pols en kan direct inspelen op de behoefte van de medewerkers. Benieuwd hoe Everybody Frank dat doet? Neem dan contact met ons op; 020 823 31 99 of kijk op de website: https://www.everybodyfrank.com

[noptin-form id=39430]